Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-23 19:27:00

Csökkent az előnye, de még mindig vezet a szociáldemokrata kancellárjelölt Németországban

A felmérésekhez képest is jobb eredményre számít a szociáldemokrata kancellárjelölt Németországban. Olaf Scholz a közvélemény-kutatások szerint a vasárnapi voksolás éllovasa, bár előnye csökkent a konzervatív jelölttel szemben. Közben felmérés készült a távozó német kancellár elfogadottságáról is. Angela Merkel a külföldi országokban – Görögország kivételével – a legnagyobb bizalmat élvező politikusok közé tartozik. Az ATV Híradó összefoglalója.

Németország vasárnap választ

 

Pragmatikus kancellár lesz, aki az Európai Unió függetlenségéért dolgozik majd – ezzel kampányolt a szociáldemokrata kancellárjelölt Bonnban. „A mi felelősségünk mindent megtenni azért, hogy Európa sikeres legyen, hogy az Európai Unió erős és szuverén legyen. Természetesen ezt amerikai barátainkkal történő szoros együttműködésben érjük el, de a NATO-val való együttműködés is rendkívül fontos számunkra” – így próbálta megnyugtatni Olaf Scholz azokat, akik attól tartanak, hogy a választások után összeáll a szélsőbalos, NATO-ellenes Die Linke párttal.

Az aggodalmakat a konzervatív pártszövetség jelöltje is igyekszik kiaknázni. „Európa-ellenes és NATO-ellenes harcosok nem kerülhetnek be a német kormányba. Ez a mi egyértelmű üzenetünk” – jelentette ki Armin Laschet, aki széles középosztályt és demokratikus Németországot ígért.

A felmérések szerint a vasárnapi németországi szövetségi választások előtt a balközép SPD a szavazatok 25 százalékára számíthat, a CDU/CSU pártszövetség pedig 22-re. Sok bizonytalan választó azonban csak az utolsó pillanatban dönti el, kire szavaz.

Akármelyik párt is végez az első helyen, mindenképp koalíciós partnerek után kell néznie. A szociáldemokraták és a Zöldek kizárták, hogy a konzervatívokkal lépnének kormányra, a bevándorlás-ellenes AfD párttal pedig senki nem hajlandó szövetkezni.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink