Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-09-23 18:36:00

Az ukrán belügyminiszter-helyettes szerint magyar gyártmányú lövedéket használt az ukrán elnök támadója

Magyar lövedékekkel kíséreltek meg merényletet elkövetni az ukrán elnök egyik bizalmasa ellen. A tanácsadó autójára zúdítottak ismeretlenek golyózáport Kijev közelében tegnap. Zelenszkij elnök erős választ ígért. Sokak szerint a merénylet összefüggésben állhat azzal, hogy az ukrán parlament elfogadta az oligarchatörvényt. Az ATV Híradó összefoglalója.

Elfogadták az ukrán oligarchatörvényt

 

Szigorú rendőri védelmet kapott az ukrán törvényhozás, amely második olvasatban is elfogadta az oligarchatörvényt. Az új jogszabály alapján – amely várhatóan tíz évig marad érvényben –, oligarcha az, aki amellett, hogy politikai befolyással bír, a médiában is van érdekeltsége, illetve vállalkozást, monopóliumot birtokol.

Az új törvény célja, hogy korlátozza az oligarchák túlzott befolyását, például megakadályozná, hogy politikai pártokat finanszírozzanak. Az ellenzék szerint viszont nem ez a megoldás. „Mi olyan mechanizmust akarunk létrehozni, amely valóban felveszi a harcot az oligarchák ellen, és nem ilyen show-műsort rendezni” - mondta Szerhij Vlaszenko, ellenzéki képviselő.

Nyílt titok, hogy Ukrajnában néhány milliárdos óriási befolyással bír a politikai életre, ami hátráltatja a korrupció elleni harcot és sok kárt okoz az országnak.

Sokan úgy vélik: az új törvénnyel hozható összefüggésbe, hogy szerdán ismeretlenek lövéseket adtak le az ukrán elnök egyik bizalmasának a gépkocsijára. Szerhij Sefir éppen munkába indult Kijev közeli otthonából, amikor automata fegyverrel tűz alá vették az autóját. A tanácsadó nem sérült meg, de a sofőrje súlyos állapotban van.

Az ukrán elnök, aki New Yorkba érkezett az ENSZ Közgyűlésére, kijelentette, hogy kormányát nem lehet megfélemlíteni. „Válaszolni fogunk, természetesen a törvény és a jog keretein belül. Meg fogjuk védeni az ukrán állampolgárok érdekeit, akik felhatalmaztak bennünket az ország megváltoztatására” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij, ukrán államfő.

Az elnöki tanácsadó gépkocsijába 12 golyó fúródott, kettő pedig a sofőrje testébe.

Az ukrán belügyminiszter-helyettes szerint a lövedékek magyar gyártmányúak. Mint Jevhenyij Jenyin közölte: nyomozás indult annak kiderítésére, hogy a lőszer hogyan kerülhetett Ukrajna területére.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink