Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-08-01 07:43:00

Két tízéves gyerek okozhatta a török riviérán pusztító egyik legnagyobb erdőtüzet

Hatra emelkedett a török riviérán pusztító erdőtüzek halálos áldozatainak száma, miután meghalt két tűzoltó. Az elmúlt négy napban csaknem száz helyen kapott lángra a növényzet. Az egyik legnagyobb tüzet sajtóhírek szerint két tízéves gyerek okozhatta, akik állítólag könyveket akartak égetni. Az ATV Híradójának riportja.

Nem hisznek a szemüknek ennek a török családnak a tagjai. A Manavgat közelében lévő otthonuk szerdán az erdőtüzek martalékává vált.

"1982-ben építettük a házunkat, ennyi vagyont gyűjtöttünk negyven év alatt. Csak a rajtunk lévő ruha maradt meg, olyan gyorsan kellett menekülni" – mondta a családapa.

A manavgati tüzek oltásában életét vesztette két tűzoltó.

Majdnem megjárta egy étteremtulajdonos is. Murat Aktan a barátaival együtt vitt meleg ételt a tűzoltóknak, de visszafelé a lángok körbekerítették az autójukat. Tolatni kezdtek, így menekültek meg a tűztől és a lehulló üszkös ágaktól. A férfi csak annyit mondott a sajtónak: megjárták a poklot.

Az Égei-tenger partján fekvő Marmarisban is egyre több lakott települést fenyegetnek a lángok. Azeri tűzoltók segédkeznek az oltásban. Sajtóhírek szerint két tízéves gyerek akart könyveket égetni az erdőben, ekkor kaptak lángra a fenyőfák Marmaris közelében.

Ezeken a műholdas felvételeken látszik igazán a katasztrófa nagysága. Az elmúlt négy napban 98 helyen kapott lángra a növényzet, ebből 88 esetet sikerült ellenőrzés alá vonni. Több település lakosait is evakuálták a hatóságok. A lángok szállodákat is megközelítettek, ahol európai turisták nyaralnak. Több száz tűzoltó küzd a lángokkal.

Az előrejelzések szerint a hőhullám folytatódik a török riviérán. A hőmérséklet akár nyolc fokkal is meghaladhatja az átlagot.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink