Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-06-14 15:34:00

Szivároghat egy kínai atomerőmű, a helyi hatóságok szerint viszont minden rendben

Működési zavart jelzett a délkelet-kínai Tajsan atomerőművet üzemeltető, francia Framatome, az illetékes helyi hatóságok szerint azonban minden rendben van, az ügyben az amerikai kormányzat is vizsgálódik - jelentette a nemzetközi sajtó hétfőn.

A CNN amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy a vállalat "közvetlen radiológiai veszélyről" értesítette az amerikai energiaügyi minisztériumot, miután az illetékes kínai szervek inkább megemelték a sugárzásra vonatkozó egészségügyi határértékeket, hogy ne kelljen bezárni az erőművet.

A bennfentes forrásokra hivatkozó jelentés szerint amerikai tisztségviselők úgy vélik, hogy a helyzet egyelőre nem jelent súlyos kockázatot, még nem érte el a válságszintet.

Sajtóhírek szerint az üggyel az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács is foglalkozott, illetve az Egyesült Államok és Franciaország kormánya is megvitatta.

A Hongkonghoz közeli létesítmény a China Guangdong Nuclear Power Group és az Électricité de France francia energiaipari óriásvállalat közös tulajdona, utóbbihoz tartozik az üzemeltetésben részt vevő Framatome.

Hétfői közleményében a Framatome "teljesítménnyel kapcsolatos kérdésekről" írt, ugyanakkor leszögezte, hogy az elérhető adatok alapján az üzemeltetés jelenleg a biztonsági határértékeken belül zajlik.

"Csapatunk együtt dolgozik a szakértőkkel a helyzet értékelésén és az esetlegesen felmerülő ügyek megoldásán" - hangsúlyozták.
A nukleáris erőműtől 135 kilométerre lévő Hongkongban normális sugárzási szintet mértek hétfőn.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink