Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-06-13 20:04:00

Vége a Netanjahu-korszaknak Izraelben, Naftali Bennett az új miniszterelnök

Megszerezte a megválasztásához szükséges többséget az izraeli parlamentben a jobboldali Naftali Bennett vezette új koalíciós egységkormány, véget vetve Benjámin Netanjahu konzervatív miniszterelnök 12 éves kormányzásának - írja az MTI.

A Lapid-Bennett kormányt a 120 fős Kneszetben 60 képviselő támogatta, míg 59-en ellene szavaztak. Az Egyesült Arab Lista képviselője hiányzott egyedül a szavazáson - írja a Jerusalem Post.

Míg Tel-Aviv egyik központi terén ezrek ünnepelték az új kormány beiktatását, és az izraeli zászló színeivel világították ki a tengerparti város polgármesteri hivatalának épületét, addig Jeruzsálemben Netanjahu szimpatizánsai vonultak a kormányfői rezidencia elé - olvasható a The Times of Israel tudósításában.

A Jobbra (Jamina) pártot vezető Naftali Bennett a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt, így ő a zsidó állam tizenharmadik miniszterelnöke. A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél, két év múlva a centrista Van Jövő (Jes Atid) párt vezetője, a Bennett-kormány külügyminisztere, Jaír Lapid veszi át a miniszterelnöki posztot.

Az új kormányban 28 miniszter és hat miniszterhelyettes lesz, ami szemben áll Lapid kis létszámú kormányról szóló választási ígéretével, de csekélyebb a legutóbbi Netanjahu-Ganz-kormány 36 minisztert és 8 helyettest meghatározó egyezményénél.  

A szűk biztonságpolitikai kabinetnek 12 tagja lesz, egyik felét Lapíd balközép, másik felét Bennett jobboldali blokkja alkotja, és a mindenkori miniszterelnök dönt a viták menetéről ebben a grémiumban.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink