Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-03-08 21:33:00

Ezt üzenték mára a világ vezető politikusnői

Kamala Harris amerikai alelnök és Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke is küldött nőnapi videóüzenetet az Európai Parlament plenáris ülésének hétfői megnyitójára.

Harris beszédét úgy kezdte, hogy hangsúlyozta: a transzatlanti szövetség feladata nemcsak a koronavírus-járvány válság kezelése, hanem az is, hogy világszerte erősítse a demokrácia alapelveit: az elszámoltathatóságot, az átláthatóságot és a jogállamiságot. Szerinte a szabad és tisztességes demokráciák működéséhez elengedhetetlen a nők bevonása a politikai döntéshozatali folyamatokba - tudósít az MTI.

"Ez nem jótékonysági cselekedet. Ha a nők számára jól működő világot építünk, nemzetünk biztonságosabb, erősebb és virágzóbb lesz"

Az alelnök úgy gondolja, hogy a világ a nők számára még mindig nem úgy működik, ahogy kellene. Mint mondta, a járvány felerősítette a társadalmi egyenlőtlenségeket, a rasszizmust és a nők elleni erőszakot. 

Jacinda Ardern üzenetében azt hangsúlyozta, büszke arra, hogy országa, Új-Zéland a világon elsőként vezette be a nők szavazati jogát, 1893-ban. Megelégedését fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a jelenlegi új-zélandi kormány 48, illetve a kormányzó párt 55 százalékát nők alkotják, és a legfontosabb állami pozíciókat nők töltik be. Rámutatott azonban arra, hogy ez az előrehaladás egészen addig nem nevezhető jelentősnek, míg globálisan még mindig komoly a nemi alapú egyenlőtlenség.

Abban ő is egyetért Harrisszel, hogy koronavírus-járvány negatív hatást gyakorolt a nőkre nézve. Az egészségügyben dolgozók legnagyobb része nő, akik komoly kockázatot vállalnak a járvány elleni küzdelemben, több nő vesztette el munkáját, mint férfi, ráadásul a nők elleni erőszak is fokozódott.

"Többen úgy beszélnek ezekről a jelenségekről, mint a vírus szövődményeiről" - mondta. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megosztotta gondolatait Nőnap alkalmából. Szerinte elfogadhatatlan az, hogy a férfiak foglalkoztatási rátája az unióban 78, míg a nőké csupán 67 százalékos.

"2030-ra ezt a százalékbeli egyenlőtlenséget a felére kell csökkentenünk" - húzta alá.
Hozzátette: ugyancsak elfogadhatatlan, hogy a nők 14 százalékkal kevesebbet keresnek, és a munkahelyi elismerésért legalább kétszer annyit kell dolgozniuk, mint férfi kollegáiknak. Az elnök utalt a bizottság múlt héten elfogadott fizetési és foglalkoztatásbeli különbségek felszámolására javasolt irányelvre, amelynek célja, hogy a bérek átláthatóbbak legyenek, és az Európai Unióban a nők és a férfiak egyenlő munkáért egyenlő díjazásban részesüljenek.

Von der Leyen bizakodó a jövőre nézve: az esélyegyenlőség elérése szerinte nem túl bonyolult. Megvannak a jól bevált szükséges eszközök, csak végre kell hajtani azt, amit elkezdtek - állítja.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink