Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-12-05 14:10:00

A magyarok számára is hatalmas a romániai választás tétje

Tízéves politikai instabilitásnak vethet véget a december 6-i parlamenti választás Romániában. A kérdés nem csak az, hogy az elmúlt egy évben kisebbségi kormányzást folytató Nemzeti Liberális Párt (PNL) milyen mértékben tudja növelni erejét, hanem az is, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ismét kormányzati szereplővé tud-e válni? A Hetek cikke.

A magyarok számára is hatalmas a romániai választás tétje

Magyarországnak egy miniszterelnöke és három kormánya volt 2010. május 29-e óta, ezzel szemben Romániában hét miniszterelnök tíz kabinetje váltotta egymást ugyanez időszak alatt. A 2016-os parlamenti választásokat követően úgy tűnt, vége lehet a politikai instabilitásnak, hiszen a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) együtt megszerezte a kormányzáshoz szükséges többséget. A folyamatos belső csatározások miatt azonban a szociáldemokraták ereje felmorzsolódott: a 2016-os 46 százalékos eredménynek mára már csak a fele van meg, így minden közvélemény-kutató cég biztosra veszi, hogy a PSD ezúttal nem lesz kormányzati szereplő.

A PNL-nek nemcsak a politikai baklövéseket halmozó PSD tett óriási szívességet, hanem Klaus Iohannis államelnök is, aki ugyan az alkotmány értelmében pártatlan kellene, hogy legyen, az elmúlt négy évben mégis folyamatosan a PSD-t kritizálta és a PNL-nek kampányolt. Ilyen körülmények között alakulhatott meg 2019-ben Ludovic Orban pártelnök vezetésével a Nemzeti Liberális Párt kormánya.

A PNL a parlamenti helyek alig több mint 20 százalékát szerezte meg 2016-ban, így az elmúlt egy évben kisebbségi kormányzást folytatott. A december 6-ai választástól pozícióik erősödését remélik a liberálisok, teljes joggal, hiszen a közvélemény-kutató cégek 30 és 35 százalék körülire teszik támogatottságukat. Bár a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest egyértelmű az előrelépés, a liberálisok mégsem lehetnek maradéktalanul elégedettek, hiszen egy vagy két koalíciós partnerre mindenképpen szükségük lesz a kormányalakításhoz.

„A december 6-ai parlamenti választások tétje az erdélyi magyarok szempontjából az, hogy sikerül-e erőt felmutatni. Ennek előfeltételei adottak: az RMDSZ kiegyezett a Magyar Polgári Párttal és az Erdélyi Magyar Néppárttal, képviselőik számára helyet biztosított a parlamenti listáin. A kérdés az, hogy a választópolgárok erre hogyan reagálnak? A román politikum az elmúlt években a magyar egység megtörésére tett erőfeszítéseket: el akarták hitetni az erdélyi magyarsággal azt, hogy fölösleges követni az etnikai szavazás elvét” – fejtette ki Heteknek Ambrus Attila erdélyi újságíró, a Brassói Lapok főszerkesztője, aki a történelmi egyházak vezetőinek támogatását is kulcsfontosságúnak nevezte a kampányban.

Az RMDSZ a koronavírus-járvány utáni Románia építésében szerepet szeretne vállalni, mondta el a Hetek érdeklődésére Székely István szociológus, az RMDSZ alelnöke. Székely István szerint a parlamenti választások után alakuló kabinet kedvező feltételek között kormányozhat: „Miután 2024-ben lesznek legközelebb államelnöki, országgyűlési, európai parlamenti, illetve önkormányzati választások, lesz négy év kampány nélküli időszak, amilyenben 1990 óta nem volt részünk. Ez pedig megteremti a feltételeit annak, hogy ne a populista narratíva érvényesüljön, amely az elmúlt években a költségvetés egyensúlytalanságait eredményezte. A következő négy évben példa nélküli összegek fognak az Európai Unió irányából érkezni a koronavírus-járvány utáni újraindítást célzó programok finanszírozására. Az alapkérdés az RMDSZ részéről az, hogy ebből kimaradunk, vagy lehetőségünk lesz arra, hogy a magyar közösség sajátos szempontjait is érvényesítsük.”

A magyar kisebbség sajátos igényének a képviseletét azonban egyetlen más párt sem vállalja fel, ilyenek az identitáspolitikai kérdések, vagy például a magyarok által is lakott régiók arányos fejlesztése, ami Romániában még mindig hatalmi kérdésnek számít.

A teljes cikket az aktuális Hetekben olvashatja el.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink