Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-25 16:55:00

75 éve kezdődött a nürnbergi per, erről mesélt egy náci háborús bűnös fia

75 évvel ezelőtt kezdődött a nürnbergi per, ahol 24, még életben maradt náci vezetőt állítottak egy nemzetközi katonai bíróság elé a második világháború alatt elkövetett bűneik miatt. A Deutsche Welle stábja túlélőkkel és szemtanúkkal találkozott, köztük egy náci háborús bűnös fiával, aki a mai napig küzd édesapja emlékével.

Peter Gardosch alig 14 éves volt, amikor 1944-ben édesanyjával és testvérével együtt az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Egy évvel később, a nürnbergi per során, többeket is felismert azok közül, akik őt és családját a gázkamrába küldték. Csak a szerencsén múlt, hogy ő túlélte.

„Figyeltem a pert, és megnyugvással töltött el, hogy legalább a fő bűnösöket felelősségre tudták vonni a szövetséges hatalmak, és legalább ők megkapták a nekik járó büntetést” – nyilatkozta Gardosch a Deutsche Welle-nek.

Niklas Frank számára is váratlanul ért véget a gondtalan gyerekkor. Édesapja, Hans Frank a megszállt lengyel területek Hitler által kinevezett főkormányzója volt, egyben a nürnbergi per egyik fő vádlottja, akit csak Lengyelország mészárosának neveztek. Niklas akkor még csak hatéves volt. Az iskolában csúfolták a családja miatt.

„Az iskolában a gyerekek olyan versekkel gúnyoltak, mint például „Miniszter, miniszter, gázkaniszter”, hiszen egy egykori birodalmi miniszter fia voltam. A legdurvább persze az volt, amikor valaki utánam kiabált, hogy „Nicki, Nicki, apukádat nemsokára felakasztják?” Erre igennel válaszoltam” 

- emlékezett vissza Frank.

A háborús bűnösök egészen a végsőkig tagadták a zsidók módszeres kiirtását.

„Mindent tagadni próbáltak, és azt mondták, hogy nem tudtak semmiről. A per során filmfelvételeket is mutattak a koncentrációs táborokban felhalmozott holttestekről, és ettől még Göring is zavarba jött”- mondta Peter Gardosch, holokauszt-túlélő.

Niklas Frank is megerősítette ezt:

„egyik nürnbergi vádlott sem ismerte be a tetteit, egyszerűen a feletteseikre hárították a felelősséget, és azt hajtogatták, hogy csak parancsot teljesítettek. Mindenért Hitlert és Himmlert hibáztatták, akik addigra már mindketten halottak voltak”.

Niklas Frank édesapját végül halálra ítélték. Az ítéletet, tizenegy másik kivégzéssel együtt, 1946. október 16-án hajtották végre.

Niklas Frank mindig magánál hord egy fotót az édesapjáról. Amikor sajnálatot érez iránta, Auschwitzra gondol, és ez mindig megerősíti benne, hogy a nürnbergi per ítélete igazságos volt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink