Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-10-27 12:35:00

A klímaváltozás miatt pereli a svájci kormányt egy csoport helyi nyugdíjas nő

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult egy csoport nyugdíjas svájci nő, mert szerintük a berni kormány nem védte meg a lakosságot a klímaváltozástól - számoltak be a felperesek kedden.

Az Idős Nők az Éghajlat Védelméért nevű szervezet célja, hogy Svájc csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az alpesi országban kétszer olyan gyors a felmelegedés mértéke, mint a globális átlag.

Az egyre magasabb hőmérséklet különösen az idősebbek egészségét és jólétét veszélyezteti - hívta fel a figyelmet a kétezer tagot számláló csoport.

"Egyszerű dolgot követelünk a svájci kormánytól: védje meg egészségünket a klímaválsággal szemben" - írta közleményében a csoport elnöke, Rosmarie Wydler-Walti.

Egy svájci kormányszóvivő leszögezte: Svájc határozott intézkedéseket hoz a klímaváltozás feltartóztatása érdekében. A tisztségviselő nem kommentálta az idős nők jogi lépését, de panaszukat a svájci bíróságok elutasították.

Svájcban az elmúlt években gyakoribbá vált a 30 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet nyáron, és az idősek körében megnövekedett a hőség miatti halálozások száma - derült ki kormányzati adatokból.

Az alpesi ország célja, hogy 2050-ig nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. Környezetvédelmi aktivisták szerint Svájc vagyonos országként többet tehetne az éghajlatváltozás feltartóztatása érdekében.

Az Idős Nők az Éghajlat Védelméért keresete egy a sok ezer közül, amelyet az elmúlt években kormányok és vállalatok ellen indítottak világszerte, vegyes eredménnyel. Az Emberi Jogok Európai Bíróságához mindössze egy hasonló panasz jutott el, amelyet portugál gyerekek és fiatalok nyújtottak be 33 európai kormány ellen szeptemberben. Azzal érveltek, hogy a klímaváltozás veszélybe sodorja a jövőjüket.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink