Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-29 05:39:00

Vasárnap óta tartanak az azeri-örmény összecsapások: már több tucat katona és civil vesztette életét

Több tucatnyi katona és civil vesztette életét Hegyi-Karabahban, ahol a hétvégén súlyos harcok robbantak ki. A vitatott hovatartozású területért több mint harminc éve folynak szórványos harcok Azerbajdzsán és Örményország között, de a mostani villongás nagyobb háborúval fenyeget.

A háború miatt mozgósították a férfiakat Örményországban. De az azeri hadsereg is mozgósítást rendeltek el. A katonák aknavetőkkel és nehéztüzérséggel támadták Hegyi-Karabah hadseregét. A rendkívül heves harcok egész éjszaka folytatódtak. Hegyi-Karabah legalább 15 katonát veszített.

Az örmények szerint ők több tucatnyi azeri katonát öltek meg. Erről felvételeket is közreadtak. A harcok vasárnap reggel kezdődtek Hegyi-Karabahban. Örményország szerint Törökország agresszív viselkedése áll a harcok hátterében. Nikol Pasinjan, örmény miniszterelnök úgy fogalmazott: „Egy kiterjedt háború szélére sodródtunk a Dél-Kaukázusban, amely beláthatatlan következményekkel járhat. A régió határain túl terjedhet, és alááshatja a nemzetközi biztonságot és stabilitást.”

Baku szerint viszont az örmények kezdeményezték a konfliktust. Az azeri államfőm, Ilham Alijev szerint ez „újabb manifesztációja az örmény fasizmusnak”.

Törökország teljes támogatásáról biztosította Azerbajdzsánt, és felszólította Örményországot, hogy vonuljon ki Karabahból. Valamint Moszkva és Washington is az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére szólította fel a feleket.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió 1991-es felbomlása után kiáltotta ki függetlenségét Azerbajdzsántól. Az azeri hadsereg háborút indított, amelyben több tízezer ember meghalt. 1994-ben a felek tűzszünetet kötöttek, azóta a mostani a legsúlyosabb összetűzés az örmények és az azeriek között.

Vasárnap óta tartanak a súlyos azeri-örmény összecsapások

 atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink