Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-27 18:48:00

Teljes katonai mozgósítást rendeltek el Örményországban

Rendkívüli állapotot hirdettek és teljes katonai mozgósítást rendeltek el Örményországban, miután súlyos fegyveres összetűzések voltak az örmény és az azerbajdzsáni hadsereg között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban. Lövedékek csapódtak be lakott területeken is, mindkét oldalon vannak civil áldozatok.

Lövések majd becsapódások Hegyi-Karabahban, ahol újra fellángolt a több évtizedes konfliktus. Örményország szerint Azerbajdzsán hajtott végre elsőként légi, illetve tüzérségi támadást. 

"Az azerbajdzsáni katonaság reggel hétkor indított nagyszabású agressziót, rakétákkal támadta az örmény oldalt a frontvonal mentén. A civil lakosságot, illetve infrastruktúrát is célba vették, köztük a fővárost, Sztepanakertet." – mondta az örmény külügyi szóvivő. 

Az örmény kormány videofelvételeket tett közzé arról, hogy a lövedékek lakott településeken csapódtak be. Hivatalos közlések szerint több lakóház megrongálódott, de halottak és sebesültek is vannak. 

Az örmény hadsereg által közre adott felvételein az látható, hogy a kaukázusi ország hadereje kilőtt három azeri páncélozott harcjárművet, de lelőttek két katonai helikoptert és három drónt is. 

Azeri közlés szerint viszont az akciójuk csak válasz volt arra, hogy az örmény hadsereg által támogatott erők azeri célpontokat vettek támadás alá. Törökország teljes szolidaritásáról biztosította Bakut. 

"Minden lehetséges eszközzel támogatjuk Azerbajdzsánt, mivel népeink rendkívül közel állnak egymáshoz. Valójában mi egy nemzet vagyunk, csak két külön országunk van, ezért kiállunk az azeri kormány mellett mindenfajta örmény agresszióval szemben." – jelentette ki a török elnök szóvivője. 

A többségében keresztény örmények lakta, de a muszlim Azerbajdzsánba ékelődött Hegyi-Karabah a Szovjetunió felbomlásakor, 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét. Baku háborút indított a szeparatisták ellen. A harcokban 30 ezer ember meghalt, egymillió elmenekült. Három évvel később fegyverszünetet kötöttek ugyan a felek, de azóta is rendszeresek a fegyveres összetűzések. 

Legutóbb júliusban tört ki komolyabb határ menti villongás, amelyben 16 ember halt meg.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink