Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-24 17:19:00

A külföldi sajtó is a mai Szuperkupa-döntőről ír

A CNN cikkében részletezi, hogy milyen intézkedések mellett tartják meg a mai Szuperkupa-döntőt a Puskás Arénában. A bajor miniszterelnököt is megkérdezték a mérkőzésről.

Hiába a koronavírus-járvány ma este 15 ezer néző előtt rendezik meg az európai Szuperkupa-mérkőzést a Puskás Arénában – számol be a meccsről a CNN. A Bayern az Európa-ligát megnyerő Sevillával csap össze Budapesten, a járvány kezdete óta ez lesz az első találkozó az európai szövetség (UEFA) versenyrendszerében, amelyre beengednek nézőket.

Bár a Puskás Aréna 68 ezer férőhelyes, csak a stadion 30 százalékát foglalhatják el a szurkolók. A portál megemlíti, hogy a mérkőzést a koronavírus-járvány második hulláma alatt rendezik meg, ez pedig akár az esetek növekedését is okozhatja.

„Görcsbe rándul a gyomrom, amikor a Szuperkupáról van szó” – erről Markus Söder bajor miniszterelnök beszélt a lapnak. Gondolják át, hogy valóban igazán szükséges-e ez az utazás, mert bár a Szuperkupa egy szórakoztató mérkőzés, messze nem a legfontosabb – üzente Markus Söder bajor miniszterelnök a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München Budapestre készülő szurkolóinak. „Budapest rizikós hely, nagyon óvatosnak kell lennünk, nem kockáztathatjuk, hogy ez legyen a futball Ischglje” – közölte Söder, utalva a tiroli üdülőhelyre, amely az év elején a járvány egyik gócpontja volt a síszezonben. Hozzátette, azoknak a szurkolóknak, akik mégis elutaznak a Puskás Arénában megrendezendő mérkőzésre, a hazatérésüket követően karanténba kellene vonulniuk.

Korábban a Bayern München vezetőedzője, Hansi Flick nyilatkozta azt, hogy nem ért egyet a meccs megrendezésével.

Kísérleti meccs

Az UEFA „próbaeseményként” kezeli a mérkőzést, ezután döntik majd el, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseket, így a zárt kapus összecsapásokat módosítják-e még az év végéig.
A Bajnokok Ligája-győztes német Bayern München, valamint az Európa Ligát megnyerő spanyol Sevilla számára három-háromezer jegyet biztosít az európai szövetség.

Az MLSZ 500 mentős dolgozót is meghívott a meccsre. A Reuters idézi Csilek András epidemiológust, aki „abszurdnak” nevezte a meghívást.

A CNN idézi az MLSZ szerdai közleményét, amiben arról írtak: a mérkőzés kevésbé lesz kockázatos, mint a fedett rendezvények és biztonságosabb, mint az utcán való tolongás.

Intézkedések

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtök délelőtti tájékoztatójában elmondta, hogy a Szuperkupa-döntőre legnagyobb számban magyar szurkolók vásároltak jegyet. A külföldi szurkolók beutazásával kapcsolatban a kormányrendelet szigorú szabályokat fektet le. Külön letesztelték a két csapatot, őket az Európai Labdarúgó Szövetség egy buborékban tartja, nem érintkezhetnek másokkal. Egy-egy tiszt tartja a kapcsolatot a csapatok és a rendőri biztosítást végző parancsnoki állomány között.

A nézőtéren csak azok ülhetnek egymás mellett, akik egyébként is egy közösségből jönnek. Nem fogják feltölteni teljesen a sorokat, és székeket is ki kell hagyniuk a mérkőzésen - tette hozzá Lakatos. Kérik a nézőket, hogy maszkban érkezzenek a mérkőzésre. Azoknak, akik tünetekkel vagy magas testhőmérséklettel érkeznek, számukra külön sátrakat állítanak fel.

Emberkísérlet a szuperkupa döntő?

 atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink