Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-09-21 07:52:00

Vakcinafejlesztésről egyeztetett Donald Trump és az új japán kormányfő

Telefonon egyeztetett Szuga Josihide japán miniszterelnök Donald Trump amerikai elnökkel, a mintegy félórás beszélgetésben a felek biztonságpolitikájuk és a koronavírus elleni vakcinafejlesztés összehangolásában is megállapodtak - áll a japán külügyminisztérium hétfői közleményében.

Szuga a vasárnap esti telefonbeszélgetés után újságíróknak azt mondta, az elnökkel egyetértettek abban, hogy a Japán és az Egyesült Államok közti szövetség a térség békéjének és stabilitásának az alapja.

Hozzátette, hogy Tokió és Washington közösen lép fel az észak-koreai rakétakísérletek és az észak-koreai nukleáris fejlesztés jelentette fenyegetés ellen.

A múlt hét szerdán kormányfővé választott Szugának ez volt az első megbeszélése az amerikai elnökkel, Trump az elsők között volt, akiket beiktatása után felhívott.

A közlemény bejelentette azt is, hogy Szuga vasárnap telefonon egyeztetett Scott Morrison ausztrál miniszterelnökkel is, hozzátéve, hogy a jövőben a japán kormányfő további vezetőkkel fog tárgyalni.

A korábban a kormány kabinettitkáraként és szóvivőjeként dolgozó Szuga mostanáig leginkább belpolitikai kérdésekben nyilatkozott, külpolitikájával kapcsolatban elemzők úgy vélik, elődje, Abe Sindzó irányvonalát követi majd, aki rendszeresen egyeztetett Trumppal.

Abe augusztus 28-án jelentette be lemondását tisztségéről, romló egészségi állapotára hivatkozva. Szugának, akinek közvetlen diplomáciai tapasztalata elmarad elődjétől, meg kell birkóznia az Egyesült Államok és Kína közötti egyre nagyobb feszültséggel, továbbá kapcsolatot kell kiépítenie a november 3-ai amerikai elnökválasztás győztesével.

Várhatóan csak 2021 elején kezdődik el a koronavírus elleni vakcina tömeggyártása

 atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink