Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-18 21:56:00

Izraeli nagykövet az Emírségekkel kötött egyezményről: Egy új korszak veheti kezdetét

Izrael reméli, hogy új korszak nyílt az arab világgal való kapcsolatában, az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodásával - ezt mondta az ATV Híradónak Izrael állam magyarországi nagykövete. Jakov Hadasz-Handelzman arról beszélt,, hogy most kötött először Izrael ilyen megállapodást egy olyan országgal, amellyel nem osztozik közös határon, valamint nem volt vele korábban háborús konfliktusa sem.

Izraeli nagykövet: Új korszak kezdődött az arab országokkal való kapcsolatban

Történelmi egyezménynek nevezte Donald Trump az Egyesült Államok közvetítésével létrejött megállapodást Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok között a diplomáciai kapcsolatuk helyreállítására. Az egyezmény értelmében a felek együttműködnek majd a gazdaság, az egészségügy, az oktatás, valamint biztonsági területeken is.

A nagykövet a Híradónak úgy nyilatkozott: valóban egy jelentős áttörésről van szó, és remélik, hogy ez egy új korszak kezdetét jelenti majd, ami lehetőséget ad a kapcsolataik normalizálására sok más arab országgal is.

Jakov Hadasz-Handelzman úgy vélekedett, az Egyesült Arab Emírségek más Közel-Keleti szunnita arab országokhoz hasonlóan rájött arra, hogy nem Izrael a Közel-Keleti problémáknak a forrása, nem jelent rájuk fenyegetést, sőt: Izrael együtt akar működni a környező országokkal a régió felemelkedésében és modernizálásában. A nagykövet szerint a legfőbb fenyegetést Irán és több terrorszervezet jelenti a térségben. 

Hozzátette: véleménye szerint ígéretes azt látni, hogy több Arab ország már gratulált az Egyesült Arab Emírségek lépéséhez. Szakértők szerint ez azt jelentheti ugyanis, hogy más országok is követhetik az Emírségeket, hasonló megállapodások aláírásával. A nagykövet kiemelte: különösen fontos, hogy még Szaúd Arábia is támogatja az egyezményt.

A palesztin hatóság ugyanakkor határozottan elítélte a mostani megállapodást. A palesztinok most először azonban elvesztették a vétójogukat, amivel korábban megakadályoztak más országokat abban, hogy együttműködjenek Izraellel – mondta híradónknak a nagykövet.

Mint azt magyarázta, a palesztinok azt állítják, minden problémának az izraeli-palesztin konfliktusaz oka, de eddig bármikor, amikor lehetőségük lett volna békét kötni Izraellel, minden ajánlatot elutasítottak.

A Wall Street Journal amerikai lapban megjelent írás is hasonlóan vélekedik. Ők úgy fogalmaztak, hogy a palesztinok régóta tartó elutasító magatartása a palesztin-izraeli megbékélést kevésbé fontos témává változtatta.

 atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink