Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-15 18:48:00

Megállapodtak a Fehéroroszországgal szembeni szankciók előkészítéséről

Megállapodtak a Fehéroroszországgal szembeni szankciók előkészítéséről az uniós külügyminiszterek. A döntést egyhangúlag hozták meg, tehát Magyarország is megszavazta. Híradónkkal ugyanakkor a külügyi tárca azt közölte - idézem - a Külügyek tanácsa abban állapodott meg, hogy nem gazdasági jellegű, célzott szankciókat dolgoznak ki bizonyos belorusz tisztviselőkkel szemben.

Hosszas tanácskozások után az uniós külügyminiszterek úgy döntöttek, nem nézik tétlenül a rendőri brutalitást. Kiterjesztik a Fehéroroszország elleni szankciókat. Az ügy mellé állt további 8 tagállam és az Európai Bizottság elnöke is.

"Szó van beutazási tilalomról, illetve a szankciós listára majd felkerülő személyek vagyonának befagyasztásáról is, ez komoly fájdalmat is okoz nekik" - Rácz András Oroszország-szakértő szerint ugyanakkor a fehérorosz elnökre a nemzetközi szankciók közvetlenül nem hatnak.

"Akkor, ha Lukasenkot be is iktatják onnantól gyakorlatilag kizárt, hogy utcai tiltakozásokkal őt meg lehessen buktatni. A hatalma akkor érhet gyors véget, ha esetleg akár a belső nyomás, akár Oroszország hatására lemondana a pozíciójáról." - fejtette ki Rácz.

A Kreml azonban elsősorban a stabilitásban érdekelt, tette hozzá az Oroszország-szakértő.

Kaláccsal és egy csokor virággal fogadták Orbán Viktort júniusban, amikor Aljakszandr Lukasenkaval találkozott Minszkben.

A magyar miniszterelnök akkor azt közölte: Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat. A mostani rendkívüli tanácskozáson született megállapodást azonban Szijjártó Péter is aláírta. 

A Momentum politikusa örül az egységes európai fellépésnek, de szerinte a magyar kormánynak hangosabban kellene képviselnie a megváltozott álláspontját.

Az uniós külügyminiszterek a következő hetekben állítják össze azoknak a személyeknek a listáját, akiknek szerepük lehetett a múlt heti elnökválasztás elcsalásában és a rendőri erőszakban. Az üggyel kapcsolatban kerestük a Külügyminisztériumot, de adásunkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

atv.hu

 

Ajánlom

További külföldi híreink