Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-12 06:02:00

Országos sztrájkot hirdettek az állami szférában, hogy megbénítsák Fehéroroszországot

Folytatódtak az ellenzéki megmozdulások Fehéroroszország fővárosában. A tüntetők szerint az elnök, Aljakszandr Lukasenka csalással választatta magát újra. A választás tisztaságát megkérdőjelező ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja elhagyta az országot, azonban azt állítja, hogy önként távozott hazájából.

Országos sztrájkot hirdettek az állami szférában, hogy megbénítsák Fehéroroszországot

Könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta a tömeget a rendőrség Minszkben. Többen megsérültek, és az egyik tüntető életét vesztette, miután működésbe lépett a kezében az a robbanószerkezet, amit el akart dobni. A demonstrálók szerint a 90-es évek óta hatalomban levő elnök választási csalással győzött hétvégén, ezért a lemondását követelik.
 
A hatodik ciklusát, hivatalos adatok szerint több mint 80%-os támogatottság mellett megkezdő Lukasenka szerint külföldről irányítják a megmozdulásokat, azonban úgy vélte, hogy a hatóságok megfelelően jártak el.

„Letartóztattuk a szervezőket, akik sokszor a sarkokban bujkáltak. Csaknem 3000 embert vettünk őrizetbe, főleg Minszkben. Sokan közülük részegek voltak vagy be voltak drogozva. Azért reagáltunk ilyen keményen, hogy még időben eloltsuk a tüzet, mert ha az beindul, akkor később nagyon nehéz megállítani”

- mondta az államdő.
 
Az elnök egyik ellenzéki kihívója, aki továbbra sem fogadja el a választások eredményét, Litvániába ment, azonban állítja, hogy nem kényszerítették Fehéroroszország elhagyására. Egy nagyon nehéz döntést kellett hoznom, amit teljesen egyedül hoztam meg. Tudom, hogy sokan megértenek majd, de azt is, hogy sokan el fognak ítélni. Kérem, legyenek óvatosak, egy életet sem érdemes feláldozni azért, ami most történik. – mondta az ellenzéki jelölt.
 
„Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a Fehéroroszország elleni szankciókat az Európai Unió azután oldotta fel, hogy az ország pozitív lépéseket tett, például a politikai foglyok szabadon engedésével. Most azonban az EU-nak ismét tárgyalnia kell arról, hogy ez mennyire érvényes az elmúlt napok eseményeinek fényében” - jelentette ki a német külügyminiszter, Heiko Maas, aki a békés tüntetők szabadonengedését követelte.
 
Közben ellenzéki politikusok országos sztrájkot hirdettek az állami szférában, hogy megbénítsák az országot.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink