Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-08-06 20:07:00

"Libanonban az ember nem él, legfeljebb csak túlél" – megrendítő vallomások a szemtanúktól

Rendkívüli állapot lépett életbe Bejrútban a hatalmas robbanás miatt. A libanoni főváros kikötőjében kedden óriási mennyiségű vegyi anyag robbant fel, és csaknem 160 ember meghalt, ötezren megsérültek, sokan eltűntek. A francia elnök a helyszínen összeurópai segítséget ígért.

Az Európai Bizottság több mint 33 millió euróval támogatja a katasztrófa sújtotta országot – foglalta össze az ATV Híradó. 

A libanoni fővárosban ezrével állnak most életveszélyes épületek a keddi brutális robbanás után. A helyi lakosok kémlelik a romokat, hogy mennyi maradt az életükből, a megélhetésükből.

Libanonban az ember nem él, legfeljebb csak túlél. Már nem érzünk semmit, már szomorúak sem vagyunk, és már nem gondolunk semmire – mondta ez a helyi lakos.


Nem csak lakóházak dőltek romba a keddi robbanás következtében, hanem például az egyik bejrúti kórház is súlyosan károsodott. Az ablakok betörtek, a mennyezet leszakadt. Legalább négy nővér életét vesztette. 

Egy szállodának is betörte az ablakait a detonációt követő lökéshullám, amit a biztonsági kamerák felvettek. 

Azok a felvételek pedig bejárták az egész világot, amin egy menyasszonyt éppen fotóztak, amikor a robbanás történt. A fiatal nő most visszatért a helyszínre. "Két hétig készültem a nagy napomra. Olyan boldog voltam, mint más lányok. A robbanás megdöbbentett. Azt hittem, meghalok. – mondta a nő. 

Az szintén körbejárta a netet, mikor egy bejrúti nagymama a romok között kezdett el zongorázni, miközben a családja hozzáfogott a takarításhoz.

Két hétig szükségállapot lesz a keddi brutális robbanás miatt Bejrútban

 

A kikötő egyik raktárában kedden délután robbant fel csaknem háromezer tonna ammónium-nitrát eddig tisztázatlan körülmények között. A detonáció mindent letarolt a környéken. Több százezer ember vált földönfutóvá. Az egykori gyarmattartó Franciaország elnöke a helyszínre utazott, és Emmanuel Macron összeurópai segítséget ígért Libanonnak. Közben a segélyek a világ minden tájáról érkeznek a közel-keleti országba. Olaszország például vegyi kockázatelemzésben jártas tűzoltókat küldött a helyszínre. Mindeközben a libanoni mentőalakulatok éjszakába nyúlóan kutatnak túlélők után a romok alatt. Az idő múltával viszont egyre valószínűbb, hogy már csak halottakat találnak. 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink