Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-21 07:22:00

Politico: Orbán “nem túsz többé”, törölték a "jogállamiság" kifejezést az új mechanizmus leírásából az EU-csúcson

Nem felvizezték, hanem törölték a “jogállamiság” kifejezést az új mechanizmus leírásából az EU-csúcson, Orbán Viktor “nem túsz többé” - írta ma hajnalban a Politico uniós forrásokra hivatkozva a Európa Tanácsi kompromisszumról.

A maratoni EU-csúcs negyedik napján, tegnap este írta a Politico, hogy az Európai Tanács elnöke Charles Michel “rábólintva a magyar és a lengyel aggodalmakra”, kiegészítette a jogállami mechanizmusról szóló javaslatát. Ez azt mondja ki, hogy a jogállamiság sérelme esetén EU-s forrásokat lehetne részben vagy teljesen megvonni tagállamoktól. Erről itt írtunk tegnap este.

Ma hajnalban azonban, még mielőtt Charles Michel twittelte volna az EU-csúcson a dealt, a Politico újabb, végleges verzióról írt a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban.

Az uniós portál úgy értesült, hogy Charles Michel új kompromisszumos javaslatot terjesztett az uniós állam- és kormányfők elé, ebben az Európai Tanács aláhúzza az Unió pénzügyi érdekei védelmének a fontosságát. A dokumentum utal az uniós szerződésnek a demokráciával és a jogállamisággal foglalkozó részére is azzal: „az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát”.

a kiszivárgott szövegből kikerült a jogállamisági kritérium.A kiszivárgott szövegből kikerült a jogállamisági kritérium.

Mindazonáltal magának az új mechanizmusnak a leírásakor a jogállamiság megemlítését törölték - írta a Politico.

Az új megfogalmazás szerint bevezetik a költségvetés és a NextGenerationEU védelmére vonatkozó “feltételrendszert” - de a lehetséges szankciókat pedig az Európai Tanács minősített többségével kell elfogadni. Ez utóbbi gesztus az erős, progresszív mechanizmust akaró tagállamok felé.

A Politico hajnali cikke szerint azt a bekezdést is törölték, amelyik felhívta az Európai Bizottságot a jogállamiság éves értékelésére, valamint az Európai Számvevőszéket a jogállamisági jelentéstételre a tagállamok esetében az EU-pénzek felhasználásáról.

Viszont a jogállamisági mechanizmus részleteivel, a szankciókkal kapcsolatos döntés a Európai Tanácsban minősített többséggel meghozható lesz - ismétli meg a Politico, hozzátéve: forrásaik megfogalmazása szerint a dokumentum új szövege így Orbán Viktor számára is “arcvesztés nélkül elfogadható”, másrészt a magyar miniszterelnök “nem lesz túsz többé”.

Arról, hogy milyenek Orbán Viktor tárgyalási esélyei, és a jogállamisági mechanimushoz körüli uniós ütközetek az EU csúcs elsö napján pénteken ebben a cikkünkben elemeztük.

Péntek este azt írtuk, hogy a látszat ellenére jók az “oddsok” Orbán Viktornál a brüsszeli EU-csúcson. A parlamenti felhatalmazás köti, kész vétózni is, de kérdés, hogy erre szükség lesz-e. Az igazi kérdés pedig az, hogy a német elnökség az Európai Unió egységének a megőrzésével, a megegyezés fongosságával azonos súlyúnak ítéli-e a magyar követelést, a 7-es cikkelyes eljárás lezárását, és "tiszta lapot" szavaz-e mindenkinek.

 
Ajánlom

További külföldi híreink