Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-06-30 11:40:00

Új, akár emberre is veszélyes vírusra bukkantak a tudósok

Kínában találtak egy új típusú influenzavírust a sertésekben. Egyelőre aggodalomra semmi ok, de a kutatók szerint folyamatos megfigyelésre van szükség.

A BBC beszámolója szerint a sertésekről emberre is terjedhet egy új influenza, a tudósok pedig attól tartanak, hogy egy későbbi mutációnál akár az emberek is átadhatják egymásnak a vírust. Az új fertőzés a G4 EA H1N1 nevet viseli, és folyamatos monitorozásra van szükség, hogy ne alakulhasson ki járvány. 

A legnagyobb veszélye, hogy mivel új típusról van szó, az emberek kevésbé vagy egyáltalán nem lehetnek rá immunisak.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy bár még mindig a koronavírus-járvánnyal küzd a világ, a szakértők az influenza egy új törzsét teszik azok közé a betegségek közé, amik a legnagyobb fenyegetést jelentik az emberekre. 

Az új típus leginkább a 2009-es sertésinfluenzára hasonlít, ami kevésbé volt halálos, mint amennyire azt gondolták. Ennek oka feltehetőleg, hogy sok idős immunis volt rá, mivel korábban átestek hasonló influenzán. 

A jelenlegi vakcinák nem védenek a vírus ellen, de a kutatók a későbbiekben továbbfejleszthetik az oltóanyagot, hogy védelmet nyújtsanak.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink