Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-06-20 10:45:00

Észak-Korea készülődik, itt az akcióterve Dél-Korea ellen

Nagy mennyiségű röplap bevetésével készül Észak-Korea válaszolni Dél-Korea korábbi akciójára, amelyben a szomszédos ország vezetőit és népét bírálták - derült ki a phenjani állami média szombati jelentéséből.

Észak-Korea készülődik, itt az akcióterve Dél-Korea ellen

A KCNA hírügynökség azt írta, hogy a két ország küzdelme odáig fajult, hogy röplapokon fogják "leleplezni a szörnyű tett (dél-koreai) elkövetőit".

Észak-Korea az elmúlt hetekben heves kirohanásokat intézett déli szomszédja ellen, és bezárta, majd felrobbantotta a Dél-Koreával közös összekötő iroda épületét. Phenjan ezzel válaszolt arra, hogy Szöul nem vetett véget az észak-koreai menekültekből és dél-koreai aktivistákból szerveződő csoportok akciójának, a kommunista rezsimet bíráló röplapok terjesztésének. Ezeket az írásokat apró hőlégballonok segítségével szórták szét a két ország határának észak-koreai oldalán.

A KCNA jelentése szerint az ezen feldühödött északi emberek azt követelik, hogy tömeges röplapterjesztéssel büntessék meg a dél-koreaiakat.

A hét elején az észak-koreai hadsereg egy szóvivője azt mondta, fontolóra veszik, hogy a hadsereg bevonuljon a korábban demilitarizált övezetekbe, és segítse a röplapok átjuttatását Dél-Koreába.

Észak-Koreának a fegyvermentes övezetben körülbelül 150 olyan őrhelye van, amelyeket a feszültség csökkentését szolgáló, 2018. szeptember 19-én aláírt Korea-közi szerződés után ürített ki. A négy kilométer széles demilitarizált övezet létrehozásáról szóló megállapodást a hároméves koreai háború után, 1953-ban írta alá Észak- és Dél-Korea.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink