Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-06-15 11:43:00

Szívszorító: Konrád György testvére a koronavírus áldozata lett New Yorkban

Konrád Éva, aki túlélte a holokausztot és a kommunista diktatúrát április 18-án, 90 éves korában halt meg egy bronxi idősotthonban, koronavírus-fertőzés következtében.

Konrád Éva Berettyóújfaluban, egy zsidó család gyermekeként született 1930-ban. Mindössze tizennégy éves volt, amikor a németek megszállták az országot, neki viszont az akkor tíz éves öccsével és két unokatestvérével együtt sikerült Budapestre menekülnie. A Konrád-gyerekek szüleit Ausztriába deportálták – csak a háború után találkozhattak újra –, rokonaikat és osztálytársaikat elvesztették.

Konrád György – aki tavaly szeptemberben, 87 évesen hunyt el, emléke pedig ellenzékiként, szociológusként, Kossuth- és Herder-díjas íróként, esszéistaként maradt fent – az 50-es évek kommunista elnyomása és az 56-os forradalom után is Magyarországon maradt, Konrád Éva azonban „demokráciában akart élni, félelmek nélkül”, ezért döntött a migráció mellett - mondta el Lakner Judit, Konrád György özvegye a New York Times-nak.

A 60-as évek elején, Pennsylvaniában diplomázott botanikából – unokatestvére elmondása szerint rajongott az algákért –, majd hozzáment Charles Hawkinshoz, akivel házassága csupán néhány évig tartott.

„Nagyon büszke New York-i volt. Nem tartozott sehova máshova, csak New Yorkba. Imádta a szabadságot” – emlékezett vissza Lakner Judit.

atv.hu/444

Ajánlom

További külföldi híreink