Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-28 09:45:00

"Ha elvadítjuk Kínát, az katonai fenyegetéssel járhat"

Dél-Korea számára fontosabb az Egyesült Államokkal fenntartott szövetség, mint a stratégiai partnerség Kínával, ugyanakkor az ellenségeskedés Pekinggel új hidegháborúhoz fog vezetni a Koreai-félszigeten - figyelmeztetett Mun Dzse In dél-koreai elnök egyik tanácsadója.

"Ha elvadítjuk Kínát, az katonai fenyegetéssel járhat"

A koronavírus-járvány során tovább éleződött a feszültség Kína és az Egyesült Államok között. Mun Csung In elnöki tanácsadó egy szerdai virtuális rendezvény során rámutatott, Dél-Korea Amerika szövetségese és Kína stratégiai partnere. Aláhúzta: bár Washington szövetsége elsőbbséget élvez, az ország gazdaságilag függ Kínától, amely a dél-koreai export 24 százalékát veszi fel. A dél-koreai export 9 százaléka megy az Egyesült Államokba, 7 százaléka pedig Japánba.

"Ha elvadítjuk Kínát, az katonai fenyegetéssel járhat" - mutatott rá. "Emellett Kína támogathatja Észak-Koreát. Akkor valóban új hidegháború lesz a Koreai-félszigeten és Északkelet-Ázsiában"

- tette hozzá.

A tanácsadó megjegyezte: Washington és Peking együttműködése elengedhetetlen a koronavírushoz, a nukleáris kérdésekhez és a klímaváltozáshoz hasonló globális problémák megoldásához. Mun jelezte: Szöul abban reménykedik, hogy mindkét országgal jó viszonyt ápolhat. "Nagyon bízunk az Egyesült Államok és Kína együttműködésében" - mondta.

Eközben Ami Bera, az amerikai képviselőház Ázsiáért és csendes-óceáni térségért felelős albizottságának vezetője aláhúzta, hogy Kína nem kezelte hibátlanul a koronavírus-járványt. Egyúttal kifogásolta, hogy Peking gazdasági megtorlással válaszolt arra, hogy Dél-Korea helyet biztosított az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerének.

A képviselő ugyanakkor nyomatékosította:

sem az Egyesült Államoknak, sem Kínának, sem a térségnek nem érdeke hidegháborús helyzet kialakulása.

Reményét fejezte ki, hogy Washington, Szöul és a térségbeli partnerországok képesek lesznek nyílt összeütközés nélkül megoldani a demokrácia és a hajózás szabadsága terén Kínával felmerülő problémákat. "A térségbeli országok - legyen szó Dél-Koreáról, Szingapúrról vagy Indiáról - nem választhatnak az Egyesült Államok és Kína között, és nem is fognak" - hangsúlyozta.

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink