Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-28 05:50:00

Amerika figyelmezteti Kínát - veszélyben van Hongkong autonómiája?

A Pekingben benyújtott nemzetbiztonsági törvény kritikusai szerint a javaslattal reagálnak a törvényhozók arra, hogy Hongkongban hónapokon át tüntettek a kínai befolyás ellen. A helyiek szerint Peking igyekszik minél szigorúbb ellenőrzés alá vonni a különleges közigazgatási területet.

Több ezer fegyveres rendőr árasztotta el az utcákat Hongkongban, miután tüntetéssorozatok indultak a pekingi kormányzat által tervezett nemzetbiztonsági törvény ellen. Vasárnap ezrek tiltakoztak a törvénytervezet ellen, szerdán pedig több mint 300 demonstrálót tartóztattak le. Egyes tiltakozók különböző tárgyakkal torlaszoltak el forgalmas utakat, míg mások transzparenst tartottak fel, melyen az a felirat szerepelt: "az ég leszámol majd a Kínai Kommunista Párttal". Voltak tüntetők, akik amerikai zászlókat lobogtattak.

A nemzetbiztonsági törvényt a pekingi parlament pénteki ülésszakán terjesztették elő. A törvénytervezet szerint betiltanák a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, „felforgatónak" minősített cselekményeket. A tervezet csütörtökön fogadhatja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást. Hongkongban vasárnap ugyan ezrek tiltakoztak a jogszabály ellen, azt skandálva, hogy "Hongkong függetlensége az egyetlen járható út", de több hongkongi tisztségviselő is védelmébe vette a várható törvényt, azt hangoztatva, hogy "terrorveszély" miatt van rá szükség.


A törvénytervezet kritikusai szerint azonban egyértelmű reakció arra, hogy Hongkongban tavaly hónapokon át tüntettek a kínai befolyás ellen. A tüntetők szerint Kína fel akarja számolni teljesen Hongkong autonómiáját.


A kínai vezetés legutóbb 2003-ban próbálkozott egy hasonló törvénytervezettel, amely megbukott a helyiek ellenállásán. Akkor mintegy félmillió ember vonult utcára, hogy hangot adjon elégedetlenségének. Demokráciapárti aktivisták és politikusok évek óta ellenzik a nemzetbiztonsági törvényeket arra hivatkozva, hogy azok csak csorbítják a város széles körű autonómiáját.

A hétmillió lakosú Hongkong - amely korábban brit koronagyarmat volt - 1997-ben került vissza Kínához, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján ötven éven át széles körű autonómiát élvez. A helyiek szerint ezek a jogkörök kerültek veszélybe, mert Peking igyekszik egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonni a várost.

Trump elégedetlen

Két tucat ország több mint 200 képviselője és politikai döntéshozója nyílt levelet írt alá a múlt héten, amiben a törvényjavaslat ellen emeltek hangot, és kiálltak a város autonómiájáért.

Carrie Lam hongkongi kormányzó viszont Peking mellé állt az ügyben, és úgy ítélte meg, hogy alaptalanok a helybéliek és a külföldi beruházók aggodalmai. "Hongkongban a szabadságjogokat meg fogjuk őrizni, dinamizmusa, a jogállamisággal, az igazságszolgáltatás függetlenségével és a szabadságjogokkal kapcsolatos értékrendje változatlan marad" - jelentette ki Lam, hozzátéve, hogy a törvény "csak maroknyi bűnöző ellen irányul, és a lakosság elsöprő többségének védelmét szolgálja". Az amerikai kormányzat álláspontja szerint azonban ez nem így van.


Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump "elégedetlen" azzal, hogy - szerinte - Kína meg akarja fosztani Hongkongot az autonómiájától.


Az amerikai kormányzat nem először fejezte ki elégedetlenségét a kínai parlamentben pénteken előterjesztett, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezet miatt, s nem először figyelmeztette Kínát, hogy a törvény elfogadása esetén Hongkong autonómiája csorbulna, ez pedig következményekkel járna az amerikai-kínai viszonyra is. Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó, őt megelőzően pedig Mike Pompeo külügyminiszter emlékeztette Kínát a Hongkonggal kapcsolatos - az 1984-ben aláírt brit-kínai nyilatkozatban rögzített - kötelezettségvállalásainak betartására.

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője szerint Hongkong elveszítheti nemzetközi pénzügyi szerepét. Mike Pompeo külügyminiszter egy múlt heti sajtókonferenciáján egyenesen úgy fogalmazott: a törvény elfogadása a "lélekharang" megkondítását jelentené Hongkong számára. Az amerikai diplomácia irányítója fel is szólította Pekinget "végzetes javaslata" átgondolására, valamint nemzetközi kötelezettségeinek, Hongkong magas szintű autonómiájának és demokratikus intézményrendszerének tiszteletben tartására.

Az Európai Unió úgy véli, hogy a demokratikus vita, az érdekelt felekkel folytatott konzultáció, valamint az emberek szabadságjogainak tiszteletben tartása az egyetlen módja a kínai központi kormányzat nemzetbiztonsági törvénytervezete elfogadásának. Ez a feltétele annak, hogy a törvénytervezet elfogadása az alaptörvény vonatkozó cikkében előírt módon történjen, miközben nemzetközi kötelezettségeivel összhangban fenntartja Hongkong autonómiáját és az "egy ország két rendszer" elvét.

atv.hu​

Ajánlom

További külföldi híreink