Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-24 07:50:00

Biden: Nem igazi fekete az, aki Trumpra szavaz

Joe Biden sajnálatát fejezte ki, amiért egy interjúban azt mondta: nem igazi fekete az, aki Trumpra szavaz. Többen agresszívnak, illetve sértőnek nevezték a nyilatkozatát. A 77 éves volt alelnök lesz várhatóan a demokraták jelöltje a novemberi elnökválasztáson.

Lavinát indított el Joe Biden ezzel a rádióinterjúval, amelyet egy New York-i műsorvezetőnek adott.

"Ha valakinek problémát okoz eldönteni, hogy rám vagy Trumpra szavaz-e, akkor az nem is fekete." – mondta Joe Biden azt hangoztatva, hogy nála többet senki nem tett az afro-amerikaiakért.

Az interjú nagy felháborodást váltott ki.

Tim Scott republikánus szenátor a mikroblogján azt írta: egymillió 300 ezer fekete amerikai szavazott 2016-ban Trumpra. Joe Biden mindegyikükre azt mondta, hogy nem is fekete.

Mike Pence pedig a Breitbart Newsnak sértőnek és rasszistának nevezte Biden megszólalását, amely a republikánus alelnök szerint az elkeseredés jele. Szerinte ugyanis a demokraták attól tartanak, hogy elveszítik a fekete szavazatokat a novemberi elnökválasztáson.

Joe Biden végül elnézést kért. Mint mondta: nem lett volna szabad fennhéjázónak lennie Trump szavazóival szemben.

A volt alelnöknek egyébként, aki a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt az idei választásokon, már több megszólalása miatt is elnézést kellett kérnie.

Egyszer Delaware-ben azt mondta, hogy ott annyi az indiai bevándorló, hogy be se teheti az ember a lábát egy gyorsétterembe, ha nincs indiai akcentusa.

Barack Obama akkori elnökjelöltről pedig, akinek később az alelnöke lett, 2007-ben azt mondta: ő az első olyan afro-amerikai, aki ki tudja magát fejezni, okos, tiszta és szimpatikus kinézetű.

Ajánlom

További külföldi híreink