Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-03 12:27:00

Több dzsihadistát ölt meg az egyiptomi hadsereg a Sínai-félszigeten

Az egyiptomi biztonsági erők megöltek 18 dzsihadistát a Sínai-félszigeten - közölte vasárnap az egyiptomi belügyminisztérium, két nappal a térségben elkövetett terrortámadás után.

A közlemény szerint az iszlamistákkal Észak-Sínai tartomány Bír-el-Abd nevű településén tűzharcban végeztek, a rajtaütésben találtak a búvóhelyükön fegyvereket és robbanószerkezeteket is.

Csütörtökön Bír-el-Abd mellett robbanószerkezet repítette a levegőbe a hadsereg egy páncélozott járművét, a támadásban - amelynek elkövetését később az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta - több katona életét vesztette.

A félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilajet Sinai (Sínai Tartomány) nevet.

A biztonsági erők és szélsőséges csoportok, köztük az Iszlám Állam terrorszervezet között azóta heves összecsapások zajlanak. Az egyiptomi hadsereg tavaly februárban indított offenzívát a terroristák kiűzésére a félszigetről. A harcokban katonák és rendőrök százai vesztették életüket, a hadsereg közlése szerint több mint 800 dzsihadistát öltek meg.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink