Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-04-29 06:45:00

Van jó néhány aggályos pontja a fertőzötteket követő mobilalkalmazásoknak

Megosztják a közvéleményt azok a mobilalkalmazások, amelyek lehetővé teszik a koronavírus-fertőzöttek lekövetését. Vannak, akik szerint az ilyen applikációk segítenek megfékezni a járvány terjedését. Mások szerint viszont súlyos jogi aggályokat vet fel a használatuk.

Adatvédelmi aggályokat vetnek fel a fertőzötteket követő alkalmazások

 

Vitára bocsátja a francia parlament, hogy mobilalkalmazással kövessék a koronavírus-fertőzöttek mozgását. A fejlesztést, amelyen több cég is dolgozik, az állam támogatja.

„Azt mondják, önkéntes lesz a használata, de bárkinek mondhatják, hogy nem engedik be üzletekbe, vagy dolgozni, ha nem használja.”

– mondta Jean-Marie Burguburu a nemzeti emberi jogi tanácsadó bizottság elnöke, aki szerint az alkalmazás migránsok, bűnözők és mások jogtalan követését is lehetővé teszi, a kormány szerint viszont csak figyelmezteti a felhasználót, ha fertőzöttel találkozott.

Hasonló a helyzet Izraelben. Itt a kormány engedélyével úgy követik a fertőzöttek telefonját, ahogy a terroristákét. A Legfelsőbb Bíróság szerint ezt a parlamentnek törvényben kell jóváhagynia.

„Igazuk van. Tudom, hogy járvány van, és meg kell védeni az emberek egészségét, de a magánéletüket, és az emberi jogokat is. Ellenőrzés alatt kell tartani a kormányt.”

– mondta egy tel-avivi férfi.

Kínában a technológiát már a vírus előtt is tömeges megfigyelésre használták, viszont újkeletű dolognak számít Dél-Koreában, Ausztráliában, Indiában, Olaszországban és Németországban, ahol a vírus megjelenésekor kezdték szintén követni a fertőzöttek mobiljait.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink