Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-04-18 14:25:00

Izrael vezető tudósa: 40 nap alatt tetőzik, 70 nap alatt lecseng a járvány

Izrael egyik legnépszerűbb tudósa szerint a statisztikák azt mutatják, hogy a megjelenést követően 70 nap alatt lezajlik a koronavírus járvány – írja a The Times of Israel. Isaac Ben-Israel a számításait a nemzetközi elemzésekre alapozza, amelyek szerinte egyértelműen azt bizonyítják, hogy 40 nap kell a járvány tetőzéséig, aztán következik a leszállóág.

Érdekes, és egyben reményt keltő állításokkal állt elő Izrael egyik legprominensebb tudósa, az Izraeli Űrügynökség vezetője. Isaac Ben-Israel szerint a statisztikák azt mutatják, hogy az egyes országokban nagyjából 40 nap kell a koronavírus járvány tetőzéséhez, majd a 70. nap után egészen minimálisra csökken a fertőzések száma.

A neves matematikus szerint ezek a számok függetlenek attól, hogy hol jelenik meg a vírus, és hogy az adott ország kormánya milyen intézkedéseket hoz a terjedés megállítása érdekében.

A Tel Aviv-i Egyetem tanszékvezetője egy professzortársával összevetette a világ számos pontjáról érkező adatokat, és arra jutottak, hogy minden általuk vizsgált országban hasonló minta alapján történik a vírus terjedése, majd tetőzése. Az izraeli 12-es csatornának nyilatkozva Isaac Ben-Israel professzor hozzátette: „a számok magukért beszélnek”.

A matematikus, bár támogatja a közösségi távolságtartást, a számok tükrében mégis hibának tartja, hogy a járvány miatt ilyen mértékben leállt a gazdaság. Izraelben eddig 140-en vesztették életüket a koronavírus miatt, a professzor szerint hatalmas hiba, hogy az ország GDP-jének a 20 százalékát felemészti a járvány elleni küzdelem.

Isaac Ben-Israel kijelentése nagy port kavart az izraeli közéletben, az Egészségügyi Minisztérium volt főigazgatója Gabi Barbash egy tévévitában ment neki a matematikusnak. Szerinte a professzor hatalmasat téved, és jóval magasabbak lenne a halálozás, ha Izrael vagy más országok nem hoztak volna radikális intézkedéseket a járvány terjedésének megállítására.

Ben-Israel ennek ellenére ragaszkodott az álláspotjához. Szerinte Svédország, Tajvan vagy Szingapúr – ezekben az országokban nem állt meg drasztikusan az élet a járvány ellenére sem – számai is az ő elméletét bizonyítják. Arra a kérdésre ugyanakkor ő sem tudja a választ, hogy miért alakulnak így a számok.

„Nincs rá magyarázatom. Mindenféle spekuláció létezik. Talán az időjárással van összefüggésben, de az is lehet, hogy van egy élettartama a vírusnak” – fogalmazott Ben-Israel.

A tudós szerint a radikális intézkedések tömegpánikot okoztak, miközben elegendő lenne betartani a közösségi távolságtartást. Hozzátette: semmi baja nem lenne a kormányok lépéseivel, ha azok nem okoztak volna ilyen mértékű gazdasági pusztítást. „Nem szabad bezárni egy egész országot, ha a lakosság nagy része nincs veszélyben” – érvelt.

Amikor arról kérdezték, hogy akkor Olaszországban mégis miért végzett ekkora pusztítást a vírus, úgy válaszolt: az olasz egészségügy évek óta túl van terhelve, már 2017-ben is „összeomlott” az influenzajárvány miatt. Kritikusa, Gabi Barbash kórházigazgató viszont úgy fogalmazott: ne biológiához mit sem értő matematikusok akarják meghatározni, mikor kell megszüntetni az óvintézkedéseket.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink