Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-04-07 20:58:00

Ukrajnában a tetőpontjához közelíthet a fertőzés

A tetőpontjához közelít Ukrajnában a koronavírus-betegség terjedése - jelentette ki Makszim Sztepanov ukrán egészségügyi miniszter kedden a Telegram üzenetküldő csatornán közzétett videoüzenetében hozzátéve, hogy éppen ezért korai még az országos karantén feloldásáról beszélni.

Ukrajnában a tetőpontjához közelíthet a fertőzés

"A világjárvány aktív fázisaiban a betegek száma drámaian növekszik, ami drámai terhelést jelent az orvosi rendszerre nézve" - magyarázta. Szavai szerint a COVID-19-ben szenvedő betegek száma olyan gyorsan növekszik, hogy nincs elegendő orvos, sem gyógyszer, sem kórházi férőhely, hogy segítséget nyújtsanak nekik. Felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy sok más országban is ilyen helyzet alakult ki, ezért korai még Ukrajnában a korlátozó intézkedések feloldásáról beszélni.

Ukrajnában március 12-én léptettek életbe országos karantént, előbb három hétre, majd március 25-én meghosszabbították április 24-ig. Ezen felül először a hónap elején, majd április 6-tól tovább szigorítottak a bevezetett korlátozó intézkedéseken. A jelenleg hatályban lévő rendelkezések kötelezővé tették egyebek mellett az arcmaszk viselését a nyilvános helyeken és a közterületeken, megtiltották a parkok, játszóterek látogatását, legfeljebb kettesével járkálhatnak az utcákon az emberek.

Volodmir Zelenszkij elnök kedden szintén videoüzenetben szólt az emberekhez, amelyet televíziók is közvetítettek. Ebben az elnök példaként hozott néhány nyugat-európai országot arra, mekkora pénzbírságokat szabnak ki a vírusfertőzés terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett korlátozások megszegőire. Ukrajnában ugyanezért 17 ezer és 34 ezer hrivnya (211 ezertől 422 ezer forintig) között szabható ki bírság.

"Mindannyian őrködünk a demokratikus értékek és szabadságjogok felett, de vannak idők, amikor egy egész nemzet egészsége és élete válik a legfontosabbá"

- hangoztatta. "Minden korlátozás csak átmeneti kellemetlenség, fontos és szükséges az Önök biztonsága érdekében" - tette hozzá.

 

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink