Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-03-18 16:32:00

Műholdas felvételekből derült ki, Észak-Koreában 15 millióan nyomorognak

Műholdas felvételek szerint az eddig feltételezettnél jelentősen több észak-koreai, vagyis a kommunista állam lakosságának mintegy 60 százaléka él teljes nyomorban - áll Jesus Crespo Cuaresma, a bécsi közgazdasági egyetem makroökonómiai intézetének vezetője szerdán ismertetett tanulmányában, amelyet a Palgrave Communications című szaklapban ismertettek.

A dokumentum 2018-as adatokra hivatkozik. A jövedelmi és szegénységi szintről szinte semmiféle adat nem áll rendelkezésre Észak-Koreából. A közgazdász és csapata ezért éjszaka készült műholdas felvételek kiértékelésén alapuló becsléseket állított fel. "Az Észak-Korea különböző térségeiben műholdakkal mért fényerősség információval szolgál a szegénység szintjéről. Általánosságban elmondható, hogy egy terület, vagy ország megvilágítása egyenes arányban áll a fogyasztással és a helyi termelő tevékenységgel" - magyarázta Cuaresma egy közleményben.

Ennek alapján lehetővé vált megbecsülni Észak-Korea hazai össztermékét (GDP) - mutatott rá a közgazdász, aki szerint ebből arra lehet következtetni, hogy

a szegénység is jelentősen magasabb a korábbi tanulmányokban nagyjából 40 százalékra becsült szintnél. A bécsi egyetem kutatói szerint az észak-koreaiak 60 százaléka, vagyis mintegy 15 millió ember élhet teljes nyomorban. Az egy főre jutó éves átlagos jövedelem 790 dollár, ami a legalacsonyabbak között világon.

A teljes szegénység akkor áll fenn, ha egy háztartás, vagyis egy család, vagy egy személy jövedelme az alapvető szükségletek - élelmiszer, lakhatás, biztonságos ivóvízellátás, oktatás, egészségügyi ellátás - biztosításához szükséges szint alatt van.

A magas felbontású műholdas képek tanúsága szerint az utóbbi évtizedben nagyon ingadozó volt az észak-koreaiak jövedelmi helyzete. "Az Észak-Korea ellen elrendelt nemzetközi szankciók megmagyarázhatják a jövedelmi és szegénységi szintek ingadozásait, amelyeket a vizsgált időszakban, 2012 és 2018 között figyelhettünk meg" - ismertette Cuaresma.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink