Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-03-16 10:59:00

Olasz miniszterelnök: A legnehezebb hetek csak most jönnek

A napról napra növekvő számok ellenére még nem tetőzött Olaszországban az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) Giuseppe Conte miniszterelnök szerint, aki a következő heteket nevezte a legkockázatosabbnak a Corriere della Sera című napilapban hétfőn megjelent interjúban.

Giuseppe Conte az egészségügyi szakértők előrejelzéseit idézve hangsúlyozta, hogy az olasz lakosság "döntő" hetek előtt áll.
    
Kifejtette: a fertőzés Olaszországban még nem érte maximumát, de "helyes úton haladunk". Célként a járvány terjedésének lassítását, majd megállítását nevezte úgy, hogy Olaszország különböző térségeiben ne mindenhol egyszerre, hanem tartományonként fokozatosan tudjanak vele szembeszállni.

    
A kormányfő arra szólította fel az olaszokat, maradjanak otthon és legyenek egységesek.

    
"Ez nem a politikai viták, hanem a megoldások ideje" - jelentette ki a miniszterelnök.

    
A felmérések szerint az olaszok 62 százaléka támogatja a kormány eddigi intézkedéseit.

    
A legutóbbi, vasárnap esti adatok szerint a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 24 ezret, a halálos áldozatoké pedig az 1800-t. Az utóbbi huszonnégy órában 368-an haltak meg, és 2853 volt az új fertőzöttek száma.

    
A legtöbb, több mint 13 ezer beteget számláló Lombardia tartomány bejelentette, hogy nagyméretű "víruskórházat" tervez létesíteni a milánói vásártéren. Ennek megvalósításával az olasz polgári védelem hatóság volt vezetőjét, Guido Bertolásót bízták meg, aki jelképes egy euróért vállalta a feladatot.

    
Rómában újabb kórházat alakítottak át a betegek fogadására, így az olasz fővárosban már két kórház szakosodott a fertőzöttek kezelésére.

    
A kormány várhatóan már hétfőn nyilvánosságra hozza 25 milliárd eurós egészségügyi-gazdaságélénkítő csomagját. A kiszivárgott információk szerint a rendelkezés határoz az intenzív osztályok bővítéséről, esetleges új kórházközpontok kialakításával. A tervek között szerepel a szállodák lefoglalása a karanténba helyezettek elszállásolására, valamint a fegyveres erők egészségügyi személyzetének felhasználása a civil kórházakban. A csomag gazdasági intézkedéseket tartalmaz vállalatok és családok segítésére.

 

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink