Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-03-11 10:44:00

Zaklatási botrány: a Los Angeles-i operaház szerint hitelesek a Plácido Domingo elleni vádak

Az operaház vizsgálata szerint az énekes több mint három évtizeden át viselkedett "helytelenül" sok nővel szemben az intézményben, amelyben vezető tisztséget is betöltött.

Zaklatási botrány: a Los Angeles-i operaház szerint hitelesek a Plácido Domingo elleni vádak

Az énekes ellen tíz nő nyújtott be panaszt, akik szerint Domingo 1986 és 2019 között bánt velük meg nem engedhető módon. Az opera által kedden nyilvánosságra hozott jelentés szerint a vizsgálat hitelt érdemlőnek találta panaszukat. A jelentés nem tért ki részletesen a panaszokra, azt azonban kiemelte, hogy a nők közül voltak, akik jelentős traumáról számoltak be az üggyel kapcsolatban.

A hathónapos vizsgálatot független jogászok folytatták le. A jelentés megállapította, arra nem találtak bizonyítékot, hogy az operaház a szexuális zaklatási panaszokat valaha is figyelmen kívül hagyta volna, vagy nem kezelte megfelelően. A jelentés megállapításai egybevágnak azzal a másik független vizsgálattal, amelyet két héttel ezelőtt tett közzé az amerikai zenészek céhe (AGMA), az operaénekesek Egyesült Államok-beli szakszervezete.

A 79 éves Domingo minden idők egyik legnagyobb operaénekese, 2003 és 2011 között a Washingtoni Opera igazgatója volt. Az 1980-as években a közreműködésével alapították a Los Angeles-i Operát, amelynek előbb művészeti tanácsadója, majd művészeti igazgatója, végül 2003-ban főigazgatója lett. Domingónak tavaly az ellene felmerült gyanú miatt kellett megválnia posztjától.

A Los Angeles-i Opera vizsgálata szerint nem találtak rá bizonyítékot, hogy Domingo valamilyen módon visszaélt volna hatalmával és bosszút állt volna egy nőn akár azzal is, hogy nem kapott szerepet az operában.

Nancy Seltzer, Domingo szóvivője elmondta, hogy az énekes egyelőre nem akarja kommentálni a jelentést.

Az operaénekesek céhének vizsgálata szintén nem közölt részleteket. A vizsgálattal kapcsolatba került források szerint azonban kiderítették: 27 ember állította, hogy Domingo szexuálisan zaklatott vagy meg nem engedhető módon viselkedett valakivel szemben az 1990-es és 2000-es években, mikor a Los Angeles-i Operában és a Washingtoni Operában töltött be vezető pozíciót.

 

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink