Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-03-02 21:06:00

Zaklatási ügy: egy lemondott vezető szerint a szakszervezet falazott Plácido Domingónak

Az amerikai operaénekesek legnagyobb szakszervezetének egy hétfőn lemondott tisztségviselője azzal vádolta meg a vezetőséget, hogy a Plácido Domingo zaklatási ügyében folytatott vizsgálatukban falaztak a világsztárnak.

Zaklatási ügy: egy lemondott vezető szerint a szakszervezet falazott Plácido Domingónak
Plácido Domingo operaénekes

Samuel Schultz bariton, az amerikai zeneművészek céhének (AGMA) alelnöke közölte az AP amerikai hírügynökséggel, hogy az AGMA vezetősége azt tervezte, a Domingóval kötött megegyezés értelmében titokban tartja azt, amit kiderített.

Schultz szerint a megegyezés része volt, hogy a 79 éves tenor 500 ezer dolláros (151 millió forint) büntetést fizet a szakszervezetnek, és nyilvános bocsánatkérést tesz közzé cserébe azért, hogy a teljes, részletes vizsgálati eredményeket nem hozzák nyilvánosságra.

A szakszervezet szerint az összeg a négy hónapos - külső szakértőt is igénybe vevő - vizsgálat és a szexuális zaklatással kapcsolatos képzés költségeire kellett, Schultz azonban hallgatási díjnak nevezte.

A szakszervezet vezetőinek írt lemondó levele másolatát elküldte az AP-nek.

Domingo ellen két vizsgálat is indult, miután tavaly az AP közzétette, hogy több nő is megvádolta a tenort zaklatással és hatalommal való visszaéléssel.

A jelenleg is zajló második vizsgálatot a Los Angeles-i Opera indította, melynek Domingo volt az igazgatója 2003-tól tavaly októberi lemondásáig.

Domingo múlt héten - miután hónapokon át tagadott -, nyilvánosan, közleményben kért bocsánatot a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg. Két nappal később azonban, miután több spanyol fellépését is lemondták, újabb közleményt adott ki, mert úgy érezte, "korrigálnia kell azt a téves benyomást, amelyet bocsánatkérése keltett néhány megjelent cikkben".

A nyilatkozat megjelenése után a madridi operaház törölte az énekes fellépéseit és közleményben erősítette meg az intézmény zéró tolerancia politikáját a zaklatások és visszaélések minden formájával szemben.

A tenor májusra tervezett valenciai és úbedai fellépéseit is törölték a szervezők.

 

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink