Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-02-27 07:44:00

„Krematóriumokról” beszélnek a vuhani lakosok

„Nagyon sok pletyka kering ++krematóriumokról – hét krematóriumról++ beszélnek” – számolt be a fejleményekről a Vuhanban élő Keresztes Zoltán az ATV Start című műsorában. Közben Olaszországban nagy az ijedtség.

„Krematóriumokról” beszélnek a vuhani lakosok
Utcakép az elnéptelenedett Vuhanból

A zeneszerző a koronavírus gócpontjának számító Vuhanban maradt a párjával, és most a legfrissebb hírekről számolt be az ATV reggeli műsorában. Mint fogalmazott, egy alvó város lett a közel 10 milliós metropoliszból. Minden zárva tart, és az emberek eltűntek az utcákról.

Zoltán párjával egy olyan lakóparkban él, ahol már kéthete kijárási tilalom van. Közel 24 ezren laknak ebben a közösségben, amely jellemzően a hasonló lakóparkokhoz Kínában, saját adminisztratív vezetősége van, akik a központ kormányzat helyi képviselői.

A kormányzat lehetővé tette, hogy a lakosság ellátmányhoz jusson – mondta Zoltán. Ez az esetükben azt jelenti, hogy a lakóközösségük létrehozott közösségi ellátmányi központokat. Van egy chartszobájuk, ahová a lakosok feliratkozhatnak, és leadhatják a „rendelést”, hogy mire lenne szükségük. Két napon belül meg is érkezik a „rendelés”, amely drágább, de – mint Zoltán mondta, úgy tudják, hogy a felét a kormányzat állja.

Arról is beszélt az adásban Zoltán, hogy „sok pletyka kering ++krematóriumokról++, pontosabban hét krematórium működéséről beszélnek”. A Vuhanban élő magyar zeneszerző azért hangsúlyozta, hogy ez csak pletyka, de mindenki erről beszél.

Arról is beszámolt, hogy a hihetetlen gyorsasággal felhúzott kórházak javítottak a helyzeten, ezért ő inkább már az Európából érkező hírek miatt aggódik, pontosabban a pánik aggasztja Zoltánt.

Olaszországban nagy az ijedtség

Mikes Claudia az észak-olasz Lombardiából jelentkezett be az ATV Startban. Arról tudott beszámolni, hogy a lakosság vegyes érzelmekkel viseltetik a koronavírus miatt. Mint mondja, van pánik, de a többség inkább megijedt a hihetetlen gyors kormányzati intézkedések miatt. Ez utóbbival kapcsolatban sokan mérgesek is. Szerintük ugyanis túlzó és félelemkeltőek ezek az intézkedések – fejtette ki Claudia.

Ami az ijedtséget fokozta – Claudia szerint, hogy azonnal bezárták az iskolákat, karanténba zárták a 11 várost, eltörölték az üzleti utazásokat, lemondták az osztálykirándulásokat, zárt ajtók mögött játsszák a meccseket, nem tartanak miséket. Ráadásul még a bárok sem tarthatnak nyitva este 6 után.

Claudia azt is elmondta, hogy elfogytak az alkoholos fertőtlenítő gélek és a szájmaszkok, de ennek ellenére az élelmiszer ellátás egyelőre biztosított.

 

 atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink