Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-02-18 19:23:00

Súlyos harcok robbantak ki hajnalban Kelet-Ukrajnában

Híradónk információi szerint az oroszbarát lázadók az ukrán hadsereg egy előretolt állását rohamozták meg, és egy időre el is foglalták, de az ukrán tüzérség visszaverte őket. Több katona, illetve lázadó is életét vesztette.

Súlyos harcok robbantak ki hajnalban Kelet-Ukrajnában

120 milliméteres aknavetőkkel és nagy kaliberű golyószórókkal vették tűz alá az oroszbarát lázadók az ukrán katonák állásait a Donyec-medencében kedden hajnalban. A szemtanúk megdöbbenve tapasztalták, hogy a harcok ugyanolyan intenzívek voltak, mint a kelet-ukrajnai háború csúcspontján, 2015-ben. Az ukrán elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, de szerinte a hadsereg ura a helyzetnek.

"Ez a provokáció nem változtat a helyzeten, mert egy erős hadsereggel tudunk csak leülni tárgyalni. Az irányvonal marad. Egyre közelebb vagyunk a háború végéhez, a békéhez"

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij, aki a tavalyi elnökválasztási kampányban azt ígérte, hogy elhozza a békét.

Az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság milíciája szerint egy ukrán diverzáns-felderítő csapat tévedt aknamezőre, ez váltotta ki a tűzharcot. "Felszólítjuk az EBESZ megfigyelő csoportját, hogy regisztrálja a tűzszünet megsértését, és hasson oda az ukrán hadseregre, hogy hagyjon fel a provokációval" – mondta a luhanszki milícia képviselője.

Kijevi közlések szerint a harcokban egy ukrán katona elesett, négyen megsebesültek. A lázadók közül pedig négyen haltak meg, hatan megsebesültek.

Kelet-Ukrajnában 2014 áprilisában tört ki háború, miután Oroszország egyoldalúan elcsatolta a Krím félszigetet, majd a szeparatisták jelentős területeket foglaltak el a Donyec-medencében. A lázadók nehézfegyvereknek is birtokában vannak, és nyugati megfigyelők szerint hivatásos orosz katonák harcolnak a soraikban. A harcokban eddig csaknem 14 ezer ember halt meg.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink