Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-02-08 18:38:00

Kidobta a Donald Trump által bemutatott béketervet a kuvaiti házelnök

A szemétbe való a Donald Trump által bemutatott közel-keleti béketerv a kuvaiti parlament elnöke szerint, aki szombaton egy tanácskozáson ténylegesen a kukába hajította az amerikai elnök nevével fémjelzett dokumentum egy másolatát.

Kidobta a Donald Trump által bemutatott béketervet a kuvaiti házelnök

Marzuk al-Ganim az arab országok házelnökeinek ammáni rendkívüli ülésén kifejtette: "az évszázad megállapodása" valójában "halva született", és nem hajlandók további egyeztetésre erről a kérdésről. Az arab és muszlim emberek nevében a kuvaiti házelnök kijelentette, hogy a Trump-béketerv "a történelem szemétdombjára való", majd a teremben mellette álló szemetesbe dobta a dokumentum egy példányát. Akcióját a tanácskozás résztvevőinek tapsa kísérte.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) és az Arab Liga már korábban elutasította a Donald Trump által az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére előterjesztett tervezetet, amelynek értelmében Izrael a területéhez csatolhatna több mint 130 ciszjordániai zsidó telepet, illetve kiterjeszthetné fennhatóságát a Jordán völgyére is. A Trump-béketerv szerint Jeruzsálem a zsidó állam "oszthatatlan" fővárosa maradna.

Az arab országok viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy a jövőbeli palesztin államhoz tartozzon valamennyi, 1967-ben elfoglalt palesztin terület, és fővárosa Kelet-Jeruzsálem legyen.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink