Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-22 18:41:00

Heves vitákkal kezdődött meg az amerikai elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás

Heves vitákkal kezdődött meg az amerikai elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás az amerikai szenátusban. A többségben lévő republikánusok nem engedik, hogy a demokraták újabb tanúkat vonjanak be a procedúrába. Donald Trump, akit hatalmi visszaéléssel és a kongresszus akadályozásával vádolnak, tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

 

Szenátus impeachment bíróságként ül össze – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást az amerikai főbíró.

"Trump elnököt azzal vádoljuk, hogy rá akart kényszeríteni egy külföldi vezetőt arra, hogy az beavatkozzon az amerikai elnökválasztásba"

– fogalmazott az ellenzéki demokraták vezetője.

Chuck Schumer arra utalt, hogy Donald Trump tavaly nyáron egy telefonbeszélgetésben azt szorgalmazta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknél, hogy Kijev vizsgálja ki Joe Biden állítólagos korrupciós ügyeit. A politikust tartják a legesélyesebbnek a demokrata elnökjelöltségre.

Már az eljárási szabályok megvitatása is éles vitákat hozott a két nagy párt szenátorai között. A republikánus frakció vezetője nem engedi, hogy tanúkat idézzenek be.

"Ha egy szenátor bizonyos tanúkat, illetve dokumentumokat kérne be, az ilyen kezdeményezéseket el fogom halasztani. A szenátus később dönt majd ezekről a kérdésekről"

– mondta Mitch McConnell.

A maratoni vita alatt a demokraták rendre azt hangoztatták, hogy Trump visszaélt a hatalmával és akadályozta a kongresszus működését, míg a republikánusok ezt elutasították.

Trump mindössze a harmadik amerikai elnök, aki ellen impeachment indult. Az eljárást a demokrata többségű képviselőház kezdeményezte. A szentáusban azonban a republikánusok vannak többségben, így vajmi kevés az esély arra, hogy a republikánus elnököt eltávolítják hivatalából.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink