Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-20 21:21:00

Kedden kezdődik az amerikai szenátusban a Trump elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás tárgyalása

Kedden kezdődik a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) második szakasza, a szenátusi tárgyalás.

Kedden kezdődik az amerikai szenátusban a Trump elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás tárgyalása

A szenátus valójában már a múlt héten megindította az eljárást, amikor az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts és a törvényhozás felsőházának tagjai letették a tárgyaláshoz szükséges esküt. A tárgyaláson ugyanis John Roberts a bíró, a szenátorok pedig az esküdtek szerepét látják el.
Ez lesz a harmadik impeachment-tárgyalás az amerikai történelemben. Donald Trump elnököt hatalommal való visszaéléssel és a kongresszus akadályozásával vádolják. E két vádpontot a demokrata többségű képviselőház december 18-án szavazta meg, miután Nancy Pelosi házelnök szeptember 24-én bejelentette az impeachment-eljárás megindítását. "Senki nem állhat a törvény felett" - fogalmazott akkor Pelosi.

Az amerikai elnököt azzal vádolják, hogy nyomást gyakorolt Ukrajnára annak érdekében, hogy a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa, Joe Biden volt alelnök és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiről rájuk nézve terhelő adatokat gyűjtsön.
 

Erre a Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még júliusi telefonbeszélgetését feltáró névtelen bejelentés nyomán derült fény. A képviselőházi bizottságok előtti meghallgatások után először a képviselőház igazságügyi bizottsága elfogadta, majd a demokrata párti törvényhozók megszavazták az elnök elleni vádpontokat.

A szenátusban szabályszerű tárgyalást folytatnak le bíró és esküdtek - az alkotmánybíróság elnöke és a szenátorok - részvételével. A képviselőház elnöke a múlt héten kijelölte a hat, úgynevezett impeachment-menedzsert, hat demokrata párti képviselőt, akik előterjesztik a vádpontokat. A képviselők között van Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottság és Jerrold Nadler, a vádpontokat megfogalmazó igazságügyi bizottság elnöke.

A Fehér Ház szintén a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy kik lesznek az elnök védelmét ellátó jogászcsapat tagjai.

A hatfős csapat vezetője Pat Cipollone és Jay Sekulow, a Fehér Ház jogi tanácsadói. A csapatban helyet kaptak olyan sztárjogászok is mint Alan Dershowitz és Kenneth Starr. Utóbbi a Bill Clinton elnök elleni impeachment-eljárás republikánus ügyésze volt 1998-1999-ben.

Donald Trump jogászai hétfőn, helyi idő szerint délig, az eljárás előírásainak megfelelően benyújtották a tárgyalásra tervezett részletes érveiket tartalmazó összegző feljegyzést. A 111 oldalas dokumentumban Donald Trump, illetve a jogászai az Egyesült Államok alkotmánya elleni támadásként értékelték az elnök ellen felhozott két vádpontot - a hatalommal való visszaélést és a kongresszus akadályozását -, és az elutasításukat követelték.
"A szenátusnak gyorsított eljárásban vissza kell utasítania e hibás vádpontokat és fel kell mentenie az elnököt" - írták a dokumentumban, és hangsúlyozták, hogy "a képviselőház demokratáinak 'a hatalommal történt visszaélésről' alkotott elmélete nem impeachmentet maga után vonó kihágás". Egyben arrogánsnak és veszélyesnek minősítették azt a vádpontot, miszerint az elnök a kért információk megtagadásával akadályozta volna a kongresszus munkáját. Donald Trump ezzel csupán a hivatalából adódó jogait gyakorolta - állapította meg a Fehér Ház összefoglalója.

Az elnök védelmét ellátó jogászok szerint Trumpnak az alkotmány által biztosított hatalmában és jogában állt arra kérni Zelenszkij ukrán elnököt, hogy járjon utána a Joe Biden és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeinek.

Ez Trump korrupcióellenes politikájának része - állapították meg.

A szenátusi tárgyaláson kedden először a tárgyalás menetének szabályzatáról voksolnak majd. A szabályokra Mitch McConnell, a szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője tesz javaslatot. Sajtóinformációk szerint nyitva hagyja a lehetőséget egy későbbi szavazásra arról, hogy hívjanak-e újabb tanúkat a tárgyalása. Ezt a demokrata politikusok szorgalmazzák.

A tárgyalás az impeachment-menedzserek által előterjesztett vádpontok taglalásával kezdődik, s elemzők szerint akár több napig is tarthat.

Elemzők szinte egybehangzó véleménye szerint nagyon kicsi, szinte nulla az esélye annak, hogy a republikánus többségű szenátusban meglesz a voksok kétharmada ahhoz, hogy Donald Trumpot elmozdítsák a helyéről. Ez egyébként így történt az 1868-ban Andrew Johnsonnal, az ország 7. elnökével, majd az 1998-ban Bill Clinton elnökkel szemben megindított impeachment-eljárás esetében is.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink