Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-01-16 06:35:00

"Néhány hét vagy hónap kell, és a rendszer végleg összeomlik" - az utolsó sah fia szerint meg fog bukni az iszlám köztársaság

Az Iránban regnáló iszlamista rendszer, az iszlám köztársaság hónapokon belül meg fog bukni, a nyugati vezetőknek nem szabad tárgyalniuk a rezsim irányítóival - fejtette ki véleményét szerdán egy washingtoni konferencián Reza Pahlavi, az utolsó iráni sah emigrációban élő fia.

Videó: Spontán tüntetésekké alakulnak át a megemlékezések Irán-szerte

 

Az egykori, hazájából elmenekült trónörökös párhuzamot vont az Iránban jelenleg zajló tiltakozások és az 1970-es évek végén lezajlott iszlám forradalom között, amely akkor végül apja bukásához és elűzéséhez vezetett.

"Ez csak idő kérdése. Szerintem az emberek most ugyanúgy éreznek, mint akkor" - hangoztatta a Washington egyik külvárosában élő, 59 éves Pahlavi.

"Már csak néhány hét vagy hónap kell, és a rendszer végleg összeomlik, ugyanúgy, mint 1978 utolsó három hónapjában"

- tette hozzá.

Az emigrációban élő iráni ellenzék vezetői rendszeresen jövendölik az iszlamista rendszer bukását, ám Pahlavi szerint az irániak 40 év után most érzik először azt, hogy ez valóban megtörténhet. Novemberben az üzemanyagok árának emelése miatt kezdődtek tömegtüntetések Iránban, amelyeket a rezsim kíméletlenül levert, majd a Teherán mellett lelőtt ukrán gép tragédiája után ismét kormányellenes megmozdulások kezdődtek az országban.

A konzervatív Hudson Intézetben tartott konferencián Pahlavi támogatásáról biztosította a jelenlegi amerikai vezetés "maximális nyomásgyakorláson" alapuló Irán-politikáját, és úgy fogalmazott, hogy

"ideje kimondani, hogy ez nem egy normális rezsim, és nem fog változtatni a viselkedésén". "Honfitársaim értik, hogy ez a rezsim nem képes arra, hogy megváltozzon. El kell üldözni"

- tette hozzá az egykori trónörökös.

A Nyugat-barát, az Egyesült Államok szövetségesének számító néhai sah fia világossá tette, hogy nem szeretne a Pahlavi-dinasztia sarjaként uralkodni Iránban, és annak a híve, hogy a jelenlegi rezsimet széles nemzeti összefogással világi demokráciára kell cserélni.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink