Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-12-07 13:40:00

Döbbenet: Elon Musk szabadon hívhat bárkit pedofilnak

Nem számít rágalmazásnak a Los Angelesi-i esküdszék szerint a "pedofil fickó" kifejezés, amivel Elon Musk Twitteren illette a brit származásű Vernon Unsworth barlangkutatót.

Döbbenet: Elon Musk szabadon hívhat bárkit pedofilnak

A barlangász 190 milliós sérelemdíjat követelt a rágalmazásért, az esküdszék viszont Musknak adott igazat a pénteki ítélethirdetésen. 

"Helyreállt az emberiségbe vetett hitem"- nyilatkozta Musk az ítélet kihirdetését követően.

Mark Stephens, Unsworth ügyvédje azt mondta, hogy "kár, hogy egy zaklató milliárdosnak ennyire hosszú árnyéka van, csak reméli, hogy nem kell mindenkinek lábujjhegyen járkálni Musk úr körül".

A Tesla vezér és a barlangász közötti konfliktus 2018 nyarára vezethető vissza, amikor is 12 iskolás korú focista és edzőjük egy barlangba rekedt Thaiföldön.

barlangban rekedt focicsapatBarlangban rekedt focicsapat


Közismert, hogy Elon Musk által a gyerekek mentésére küldött mini tengeralattjárót végül nem használták, Unsworth egy CNN-nek adott interjújában "PR-fogásnak" nevezte, aminek célja nem a tényleges segítségnyújtás (mert arra nem képes), hanem Musk személyének és cégének pozícionálása. Majd azt tanácsolta Musknak, hogy "dugja a tengeralattjáróját oda, ahol legjobban fáj."

Musk erre Twitteren reagált, "gyanúsnak" nevezve a barlangász thaiföldi tartózkodását, majd "pedofil fickónak" (pedo guy) nevezte a 64 éves Unsworthot.


Rövid időn belül azonban törölte a posztot és bocsánatot kért, részéről ennyivel el volt intézve az ügy.
Unsworth a rágalmazási perben adott vallomásában azt mondta, hogy mélyen sértette, és megaláztatásként élte meg, amikor a Tesla alapítója a törölt tweetjében pedofil fickónak nevezte őt. Hozzátette, hogy úgy érezte, muszáj perelnie, mert különben hallgatólagosan elismerné, hogy igaz amit Musk állít róla.

A tech-milliárdos ügyvédje azzal érvelt, hogy a tweetben nem történt tényállítás, hanem egy szélsőséges véleményt fogalmaz meg.

"Nem számít, hogy ez nem a leggyakoribb sértés ”- mondta Musk ügyvédje, Alex Spiro, majd lezárva beszédét leszögezte, hogy "ebben az országban szabadon lehet beszélni bizonyos dolgokról."

Az esküdszék egyetértett Muskék érvelésével, kijelentve, hogy a szólásszabadság védi a szélsőséges véleményeket is.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink