Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-12-04 13:57:00

Egy gyilkosság és két diplomata miatt nő a feszültség a németek és az oroszok között

A történet kedden kezdődött, amikor a német külügyminisztérium kiutasított két orosz diplomatát az országból, mert Moszkva a német fél többszöri, nyomatékos és magas szinten előterjesztett kérésének ellenére sem hajlandó közreműködni a Berlinben augusztus 23-án elkövetett gyilkosság feltárásában.

Egy gyilkosság és két diplomata miatt nő a feszültség a németek és az oroszok között
Képünk illusztráció.

Erre a közreműködésre azért is nagy szükség lenne, mert az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes német szövetségi legfőbb ügyészség kedden magához vonta az ügyet, arra hivatkozva, hogy a nyomozás során feltártak arra utaló jeleket, hogy a gyilkosságot orosz állami szervek vagy az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsen Köztársaság szerveinek megbízásából követték el - áll a közleményben.

Szerdán az orosz külügyminisztérium ellenlépések egész csomagját helyezte kilátásba a kiutasításra válaszul.

A moszkvai diplomáciai tárca "felelőtlennek" és "barátságtalannak" minősítette Berlin lépését, és azt hangoztatta, hogy "megengedhetetlen" a gyilkosság felderítésének átpolitizálása.

A nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője "abszolút megalapozatlannak" nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszországnak köze lenne a merénylethez, amelyet Berlinben augusztus 23-án a georgiai állampolgárságú Zelimhan Hangosvili ellen követett el egy bérgyilkos.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink