Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-12-02 06:16:00

Londoni késelés: Hősként ünneplik a lengyel szakácsot

Az Egyesült Királyságban hősként ünneplik azt a lengyel szakácsot, aki narvál szarvval próbálta megállítani a késes merénylőt pénteken, London központjában. A lengyel férfi egy konferencián volt, ahol a támadó többeket megkéselt. A lengyel az első keze ügyébe kerülő tárggyal ment neki az ámokfutónak, aki két embert megölt, hármat megsebesített.

A hétvégén is le volt zárva a London híd a pénteki terrortámadás miatt. Több magas rangú politikus is ellátogatott a helyszínre, köztük a brit főváros polgármestere.

Sadiq Khan méltatta azt a lengyel szakácsot, aki hősiesen szembeszállt a késes merénylővel.

"Átlagpolgárok, köztük egy lengyel származású londoni, rendkívüli módon léptek fel pénteken. Nagyon büszke vagyok rá." – mondta Khan.

A videóban látható felvételeken látszik igazán, mire vállalkozott a Lukasz nevű lengyel szakács és egy másik civil. A lengyel egy narvál szarvával, a másik férfi pedig poroltóval próbálta megállítani a késekkel hadonászó merénylőt. A civileknek és egy szolgálaton kívüli vasúti rendőrnek sikerült leteperniük, míg végül a rendőrök lelőtték. A támadó egyébként két embert megölt, hármat megsebesített.

Lukasz maga is megsebesült, a támadó a kezét döfte át.

Az elkövetőt, Usman Khant 2012-ben terrorizmus miatt nyolc év börtönre ítélték, de tavaly próbaidőre szabadlábra helyezték.

Az interjút a BBC készítette az al-Kaida-szimpatizáns férfival még 2008-ban. Khan azt mondta: ő nem terrorista.

A brit kormányfő szerint sürgősséggel felül kell vizsgálni a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályait.

"Képtelenség és visszataszító, hogy ilyen veszélyes embereket mindössze nyolc év után kiengednek a börtönből." – jelentette ki Boris Johnson.

A kormányfő arról is beszélt, hogy 74 körül lehet azoknak a száma, akiket terrorizmus miatt elítéltek, de a büntetésük letelte előtt elengedték őket.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink