Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-11-20 19:59:00

Élő tévés vitában ütközött Johnson és Corbyn

Kevesebb mint egy hónap van hátra az előrehozott választásokig az Egyesült Királyságban. A kisebbségben kormányzó Konzervatív párt a parlament bénultságára hivatkozva írt ki új választásokat, a többi között annak érdekében, hogy a Brexit ügyében megoldás születhessen.

 

Televíziós vitában ütközött Boris Johnson Konzervatív miniszterelnök a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjével, Jeremy Corbynnal. A vita legfontosabb témái a Brexit, és az egészségügy voltak.

A vita első fél órájának központi témája a Brexit volt. Majd olyan belpolitikai ügyekről beszéltek mint az egészségügy finanszírozása, és az Egyesült Királyság országainak uniója.

A vita során Johnson azzal vádolta a Munkáspárt vezetőjét, hogy rendszeresen kitérő választ ad arra a kérdésre, hogy a bennmaradás vagy az unióból való kilépés mellett kampányol.

„Corbyn úr megpróbálja leplezni a Brexit politikájában a tátongó űrt, és nem hajlandó arra a kérdésre válaszolni, hogy melyik oldalon áll”

– mondta a miniszterelnök.

„Világossá tettem a pozíciómat. Egy népszavazást tartunk erről, tárgyalásokat fogunk folytatni, és tiszteletben tartjuk az eredményt”- válaszolta a Munkáspárt vezetője.

A jelöltek vitáztak az Egyesült Királyság politikai uniójának kérdéséről is. A miniszterelnök azt mondta, a Munkáspárt a kormányzáshoz szükséges többséghez a Skót Nemzeti Párttal kötne szövetséget, akik új népszavazást sürgetnek Skócia helyzetéről.

A karácsonyi időszakra tekintettel a moderátor azt a kérdést is feltette, hogy a jelöltek mivel ajándékoznák meg egymást. Jeremy Corbyn a Karácsonyi ének című Dickens könyvet adná Johnsonnak, hogy, mint mondta, „megértse mennyire rossz szereplő az uzsorás Scrooge.” Válaszul a miniszterelnök a saját Brexit megállapodását ajánlotta jó olvasmányként.

A közvéleménykutatások szerint a Konzervatív Pártnak jelenleg 42%-os a támogatottsága, szemben a 32%-on álló Munkáspárttal.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink