Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-11-08 15:05:00

Török katonai jármű gázolt halálra egy tüntetőt

Török katonai jármű gázolt halálra egy tiltakozót az Ankara által megszállt Északkelet-Szíriában pénteken - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A nagy-britanniai székhelyű szervezet szerint az eset a török határtól nem messze történt, amikor tiltakozók kövekkel és cipőkkel dobálták meg a közösen járőröző orosz és török konvojokat.

A videofelvételek tanúsága szerint a török határtól nem messze fekvő Szarmaszah településnél tiltakozók egy csoportja megrohamozott egy török járművet, többen megpróbáltak felmászni rá, és ekkor történt a baleset.

Törökország és szíriai arab szövetségesei október 9-én indítottak átfogó offenzívát a kurdok által ellenőrzött észak-szíriai térségek elfoglalására.

Az offenzíva elsődleges célpontja a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) gerincét adó, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, amely Ankara szerint a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet szíriai szövetségese.


A török hadsereg és a kurd milíciák összecsapásainak egy orosz-török megegyezés vetett véget, amelynek értelmében az YPG visszavonult a török határ közeléből.

Emellett a felek megállapodtak, hogy a szíriai határ mentén tíz kilométer szélességben kialakított biztonsági sávban az orosz és török alakulatok közösen járőröznek. Oroszország a damaszkuszi kormányt támogatja a szíriai konfliktusban, míg Törökország a felkelők oldalán áll.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink