Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-11-07 20:29:00

Pentagon: az északkelet-szíriai olajmezők bevételeit nem az Egyesült Államok kapja

Az északkelet-szíriai olajmezőkből származó bevételeket a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd haderő kapja, nem az Egyesült Államok - közölte az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Jonathan Hoffman a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter október végén jelentette be, hogy az Egyesült Államok megerősíti szíriai jelenlétét az olajmezők védelme érdekében. Donald Trump amerikai elnök akkor felvetette, hogy amerikai olajvállalatok vehetnék át a jelenleg az SDF ellenőrzése alatt álló lelőhelyek üzemeltetését.

Hoffman azt mondta,

nincs tudomásuk arról, hogy a kurd fegyveresek az olajlelőhelyek térségében lennének, bár a helyzet nem teljesen átlátható a régióban. A szóvivő arról is beszélt, hogy Washington elvárja Ankarától, hogy felelősségre vonja az állítólag háborús bűncselekményeket elkövető szövetségeseit.

Hozzátette: a térségre vonatkozó tűzszünetet összességében betartják.

Törökország és szíriai arab szövetségesei október 9-én átfogó offenzívát indítottak a kurdok által ellenőrzött észak-szíriai térségek elfoglalására. Az offenzíva elsődleges célpontja az SDF gerincét adó, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, amely Ankara szerint a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet szíriai szövetségese.

A szembenálló felek között az elmúlt hetekben orosz közvetítéssel született néhány megállapodás, amelyek következtében a kurd milícia kivonult a szíriai-török határ térségéből, leálltak a harcok, és szíriai alakulatok vették át egyes szakaszainak ellenőrzését.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink