Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-31 06:09:00

Megrendült a bizalom Merkel kiszemelt utódjában

Meggyengült a bizalom Angela Merkel kiszemelt utódja iránt a német Kereszténydemokrata Unióban. Annegret Kramp-Karrenbauer tavaly decemberben vette át a pártelnöki tisztséget a kancellártól. Azóta a párt sokat vesztett támogatottságából. A szélsőjobboldali Alternatíva Németországért viszont megerősödött, ennek kapcsán pedig zsidó és muszlim szervezetek aggodalmuknak adtak hangot.

El kell gondolkodni a választási eredményeken, ezt ajánlotta a CDU türingiai listavezetője, miután pártja harmadik lett a helyi tartományi voksoláson. A kereszténydemokratákat megelőzte a bevándorlás-ellenes AfD, a posztkommunista baloldal pedig első lett.

„A Német Szövetségi Köztársaság történetében centrista politikusok még nem szenvedtek ekkora vereséget. A türingiai eredmény nem egyedi, és Berlin sem hagyhatja figyelmen kívül” – mondta Mike Mohring, a CDU türingiai listavazetője.

A türingiai a 4. tartományi választás volt idén. A CDU háromnál gyengült, kettőt el is veszített. Többek szerint nem a jelenlegi pártelnökkel kellene nekivágni a 2021-es országos választásnak.

„A pártelnöki és kancellári tisztség korábban jó okkal járt együtt, mert így elkerülhető volt a jelenlegi széthúzás” – vélekedett Annegret Kramp-Karrenbauer.

A kancellárt közben Herzl Tivadar-díjjal tüntette ki a Zsidó Világkongresszus elnöke, aki az antiszemita bűncselekmények szigorúbb büntetését, és a zsidó iskolák fokozott rendőri védelmét sürgette.

„A németek 27%-a antiszemita nézeteket vall. 48%-uk hiszi, hogy a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint Németországhoz, és több mint negyedük hiszi, hogy a zsidóknak túl nagy hatalmuk van az üzleti és globális életben” – mondta Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke.

A közölt adatok egy idei felmérésből származnak, amelyből kiderült, a németek 41%-a szerint a zsidók túl sokat beszélnek a holokausztról.

„Az antiszemitizmus ocsmány arca nem tűnt el Németországból. Mélyen aggasztóak a legutóbbi fejlemények, és nem csak a hallei zsinagóga elleni támadás” – jelentette ki Angela Merkel.

Egész Németországot megrázta, hogy október 9-én, a legnagyobb zsidó ünnepen, egy neonáci fegyveres támadt a hallei zsinagógára. Nem tudott bejutni, de az utcán megölt két embert.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink