Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-30 12:39:00

Egyelőre csak a vezetőjének, nem az Iszlám Államnak van vége

Bár az Iszlám Állam vezetője meghalt, ez a szervezetet aligha fogja megroppantani, sőt, a harcok továbbra is folytatódnak majd – így vélekednek a kutatók, elemzők és európai vezetők. Közben több név is felmerült már utódként, de még mindig kérdéses, ki fogja váltani Abu Bakr al-Bagdadit.

Egyelőre csak a vezetőjének, nem az Iszlám Államnak van vége

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi meghalt, felrobbantotta a testén lévő robbanómellényt, amikor a likvidálására indult amerikai erők sarokba szorították egy földalatti járatban. Ha azt is hozzávesszük a történethez, hogy év elején még az évek alatt kiépített „államukat” is elvesztették, akkor kijelenthető, hogy talán fennállása egyik legrosszabb évét tudhatja maga mögött a szervezet. Ünnepelhetne tehát a világ, de mégsem teszi, és erre jó oka van. Már a „megszerzett” államiságuk szétverése után is arra figyelmeztettek sokan, hogy a folyamat akár katalizátorként hathat, hogy a szervezet visszatérjen az ún.: „klasszikus terrorizmushoz”.

Egyvalami Abu Bakr al-Bagdadi halála után is biztosnak tűnik: méghozzá az, hogy az Iszlám Állam elleni harc nem ért véget, legalábbis erre figyelmeztetnek az európai vezetők és elemzők is. A londoni King's College Védelmi Tanszékének adjunktusa például arról értekezik, hogy al-Bagdadi halála inkább szimbolikus jelentőségű volt, és hogy a szervezet sokkal inkább egyfajta virtuális kalifátusként épül fel, amelybe a különböző csoportok kvázi bevásárolják magukat. A kalifátus fizikai megsemmisülésével tehát Andreas Krieg szerint semmi nem változik ezeknek a csoportoknak az életében, létezésében.

A fentiekből levezetve a vezető szerepe szimbolikus, de tulajdonképpen a terrorszervezetek mindennapi operatív működésében mégsem feltétlen szükséges.

Nem véletlen, hogy al-Bagdadi halálával az IÁ elleni készültség továbbra is megmarad, sőt, sokan már azt találgatják, hogy ki lehet a következő vezető. Elemzők egy része – mint például az iraki szakember, Hiwa Osman – arra számít, hogy a szervezet hamar betölti majd az űrt, mint ahogyan történt az Al-Kaidánál is Oszama bin Laden halála után.

Az AFP által megkérdezet szakértők szerint két lehetséges utóda lehet al-Bagdadinak. Az egyik Abu Otman et-Tunszi, a másik Abu Szaleh ed-Dzsuzravi, vagy más néven Haddzs Abdalláh – vélekedett a Hisam al-Hasemi, az IÁ iraki szakértője. Bár nem lehet róluk sokat tudni, azt igen, hogy a tunéziai származású Tunszi az IÁ súra tanácsának az elnöke, míg utóbbi szaúdi állampolgár, aki a végrehajtó szerepet betöltő Küldöttek Tanácsának a tagja. Ami a terrorszervezet részéről problémaként felvetődhet a személyükkel kapcsolatban, hogy al-Bagdadival ellentétben egyikük sem iraki származású, esetleg szíriai. Márpedig az IÁ dzsihadistáinak többsége ezekből az országokból származik, így sokan elpártolhatnak tőlük, ha e tényező figyelmen kívül hagyásával választják meg az új vezetőt.

A lehetséges utódok között emlegetik Abdalláh Kardast is, az iraki hadsereg volt tisztjét, aki együtt volt fogságban Bagdadival 2004-ben, az amerikaiak dél-iraki Bucca fogolytáborában. A CNN bővebben is írt róla. Hasemi szerint azonban Kardas halálát már 2017-ben bejelentették a családtagjai.

Bárki is veszi át a vezetést (vagy nem veszi át), annak nem lesz egyszerű feladata, tekintve, hogy az év eleji vereségük „szétrobbantotta őket” és kénytelenek voltak sejtekre osztódni. Emellett az sem biztos, hogy az IÁ szövetségesei hűséget fogadnának al-Bagdadi utódának. A „kalifátusnak” már akkor belső vitái támadtak, ebből kiindulva képzelhető el, hogy esetleg nem erősítik meg az esküt az utódnak – erről vélekedett Nate Rosenblatt, az oxfordi egyetem kutatója.

Az újabb szövetségek a szakember szerint sokkal inkább a kisebb, az IÁ-mal versengő szervezetek sorait erősíthetik majd.

Eközben olyan is van, aki úgy véli, hogy Bagdadi utódlásának nem lesz kiemelt szerepe a térségben, mert például az al-Kaidával szemben, az IÁ-ban a döntéshozatal, a műveletek és a toborzás is sokkal decentralizáltabb.

Közben Donald Trump egy Twitter-üzenetben jelentette be a hírt, hogy végeztek az Iszlám Állam megölt vezetőjének egy lehetséges utódjával is. A amerikai elnök azonban nem nevezte meg a megölt terroristát, így nem lehet tudni, hogy kiről van szó.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink