Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-28 20:55:00

Türingia: Erősödött és nyert a baloldal, az AFD megduplázta a támogatottságát

Aggodalmuknak adtak hangot németországi zsidó és muszlim vezetők az Alternatíva Németországnak megerősödése miatt. A szélsőjobboldali párt a türingiai tartományi választáson második erővé lépett elő, ráadásul megelőzte az országot irányító kereszténydemokratákat. Az első helyen a posztkommunista Baloldal végzett.

 

Győzelemnek örülhettek a Die Linke, vagyis Baloldal nevű párt támogatói az erfurti eredményvárón. A posztkommunista formáció az öt évvel korábban elért 28-ról 31%-ra tudta növelni a támogatottságát. Ez minden idők legjobb eredménye a Die Linke számára, amely 29 képviselői helyet szerzett a 90 tagú türingiai tartományi gyűlésben.

A választás másik nyertese a bevándorlás-ellenes Alternatíva Németországnak párt, amelyre több mint kétszer annyian szavaztak, mint 2014-ben.

"Felragyogott a nap a keleti országrész fölött, és hamarosan egész Németország fölött is ragyogni fog. A Kelet már az AfD kék színére váltott. Néhány éven belül néppárt leszünk, az egész országban megvetjük a lábunkat" – mondta Björn Höcke, az AfD listavezetője.

A 23,4%-os eredmény azt jelenti, hogy a szélsőjobboldali párt megverte az országot irányító Kereszténydemokrata Néppártot.

A CDU csak alig 22%-ot ért el, vagyis a szavazók harmada elfordult tőle.

"Keserű pirula ez a demokratikus centrum számára, amelyért sokat küzdöttünk, de nem kaptunk többségi támogatást" – mondta Merkel kancellár pártjának a helyi listavezetője.

A Die Linke eddigi koalíciós partnerei, a szociáldemokraták és a Zöldek viszont visszaestek, így nem lesz egyszerű a kormányalakítás. Ráadásul a CDU biztosan nem áll össze a Baloldallal, az AfD-vel pedig az összes párt kizárta az együttműködést.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink