Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-22 18:29:00

Az Európai Bizottság még fokozottabban figyel majd a Brexitre

A brüsszeli testületen belül külön munkacsoportot hoznak létre, amely az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kapcsolatokat kezeli majd.

Az Európai Bizottság még fokozottabban figyel majd a Brexitre

A munkacsoportot Michel Barnier jelenlegi Brexit-ügyi főtárgyaló vezeti majd. A brüsszeli testület főtitkárságán belül létrehozandó szervezeti egység november 16-án áll fel, tekintet nélkül a brit kiválás addigi fejleményeire.

Ez a munkacsoport fogja koordinálni a Brexithez kapcsolódó stratégiai, operatív, jogi, pénzügyi kérdéseket, továbbá felelős lesz a kilépési folyamat lezárásáért, az esetleges rendezetlen kiválásra való felkészülésért, illetve a jövőbeli viszonyrendszer feltételeiről szóló jövőbeli egyeztetések lebonyolításáért.

Közvetlenül az Európai Bizottság elnökének irányítása alá fognak tartozni, és szoros együttműködésben lesznek a főtitkársággal és minden érintett szolgálattal. Mint a tájékoztatásban írták, az EU készen áll a tárgyalások azonnali megkezdésére a jövőbeli kapcsolatokról, amint a felek ratifikálják a kiválási egyezményt.

Szakértők szerint Barnier lényegében a jelenlegi munkáját fogja folytatni a folyamat következő szakaszában.
Michel Barnier eddigi munkáját nagy elismeri övezi a bennmaradó tagállamok mindegyike részéről, a volt francia miniszter és uniós biztos sikeresen fenntartotta a huszonhetek egységét végig a folyamat során.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink