Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-22 08:01:00

Szíriai konfliktus: Amerika kivonul, Oroszország közvetítene

Oroszország szerint Szíria alkotmányának rendelkeznie kell az országban élő kurdok státuszáról, hogy ne legyenek az ország területén illegális fegyveres alakulatok, amik fenyegetnék Törökországot. A kurdok ellen indított török offenzíva évek óta az egyik legnagyobb hadművelet a 8 éve tartó szíriai polgárháborúban.

 

 

Megdobálják az amerikai harckocsikat Északnyugat Szíriában a kurdok, miközben azt kiabálják, „Amerika hazug.” 

Így vonulnak ki az amerikai csapatok arról a kurd területről, amit Törökország a határa mentén biztonsági zónává akar alakítani.

Egészen más jelenet várta a Szíriából kivonuló csapatokat Irakban, ahol a lakosság mosolyogva és integetve köszöntötte a több mint 100 járművel érkező konvojt.

Eddig a Kurd Népvédelmi Egységeknek segített az amerikai sereg, elsősorban az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet legyőzésében. Donald Trump, amerikai elnök azután vonta ki a csapatait a térségből, hogy Erdogan török elnök tájékoztatta a bevonulási tervéről. Egy tűzszüneti megállapodás keretében Törökország 120 órára szünetelteti az offenzíváját. Erdogan azonban figyelmeztetett, hogy az öt nap lejártával folytatja a Szíriai előretörést. Ezt megelőzően a török államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik Szocsiban, és mint mondta ezután „megteszik a szükséges lépéseket.”

Oroszország kész lenne támogatni az 1998-ban kötött török-szíriai határőrizeti megállapodás módosítását.

„Szükség van dialógusra a kurdok és Damaszkusz között, mi ezt támogatjuk. Mindkét fél kifejezte, hogy érdekelné egy orosz közvetítés az ügyben. Természetesen kell, hogy legyen dialógus Törökország és a Szíriai Arab Köztársaság között is. Ebben is örömmel támogatjuk a közvetlen kapcsolat kialakítását” – mondta Sergei Lavrov, orosz külügyminiszter.

A térségből való amerikai kivonulás kapcsán Mark Esper védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy vannak olyan csapatok, akiket nem vonnak ki északkelet Szíriából.

„Ezen csapatok célja, hogy a Szíriai Demokratikus Erőkkel együtt megakadályozzák, hogy az Iszlám Állam, vagy más terrorszervezetek hozzáférhessenek azokhoz az anyagi forrásokhoz amik ezekből származhatnak” – mondta a Pentagon vezetője. Hozzátette, hogy az amerikai haderő továbbra is fenntartja a felderítő hadműveleteit a régióban.

A csapatok kivonása miatt sok kritika érte Donald Trump amerikai elnököt a saját bázisának számító Republikánus oldalról is.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink