Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-10-10 18:12:00

A törökök lebombáztak egy szíriai börtönt, iszlamista terroristák szökhettek meg

Iszlamista terroristák szökhettek meg egy szíriai börtönből, miután az épületet is csapás érte a helyi kurdok ellen indított török offenzíva keretében. Erről Brüsszelben beszélt a szíriai kurdok egyik vezetője, aki szerint Donald Trumpnak nem szabadott volna megengednie a hadműveletet, hanem inkább párbeszédet és politikai megoldást kellene sürgetnie.

Légicsapásokat és tüzérségi támadásokat indított a török határhoz közeli szíriai kurd egységek ellen a török hadsereg. Az offenzívának civil áldozatai és sebesültjei is voltak. Isztambulban megoszlanak a vélemények a hadműveletről.

"Ilyen gazdasági helyzetben nem támogatom az offenzívát, ami után csak rosszabb lesz a helyzet. Ráadásul egy másik ország területére hatoltunk be" – mondta egy helyi lakos.

"Szerintem elkéstek vele. Törökország érdekében már előbb be kellett volna avatkozni, hogy megakadályozzák egy kurd államalakulat létrejöttét" – mondta egy nyugdíjas.

A török gépek egy része a délkelet-törökországi Dijarbakir légi bázisáról szállt fel. A főleg kurdok lakta városban tüntetők tiltakoztak a szíriai offenzíva ellen. A rendőrség vízágyúval oszlatta a tömeget, több demonstrálót pedig letartóztattak.

"Meg kell vizsgálni, hogy Törökország miért avatkozott be Szíriában. Én a béke pártján állok. A legrosszabb béke is jobb, mint a legjobb háború" – mondta egy helyi nyugdíjas.

Közben a szíriai kurd hírügynökség felvételeket mutatott be, amelyeken állítólag az látható, hogy a törökök aknavetőkkel lőttek szíriai célpontokra, majd a kurdok viszonozták a támadást. Egy helyi városban szintén tiltakoztak a török hadművelet ellen.

"A fasiszta Erdogan által indított török bombázások miatt vonultunk utcára. Mi nem támadtuk meg sem a török határt, sem a török népet. Hol van ilyenkor a nemzetközi jog és az ENSZ?" – mondta egy helyi lakos.

A kurdok válaszcsapásaiban állítólag a határ török oldalán is többen megsebesültek. A szíriai kurdok egyik vezetője szerint egy általuk felügyelt börtönt is lebombáztak, és a létesítményből az Iszlám Állam több tagja megszökhetett.

Szerinte a légteret le kell zárni a török gépek előtt, az EU-s országoknak pedig haza kellene rendelniük nagyköveteiket Törökországból.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink